2019-08-20 1219 views
姨丈生日,我們做後輩的,當然要約埋幾個老表,一齊過去馬鞍山跟他慶祝一下囉!亞姨一家都是魚米之鄉的忠實Fans(因為他們過來較方便),甚麼節日,都是在這間慶祝,我都嚟過好多次,但第一次打食評。 今晚叫了燉雞腳湯(雞腳出油,湯面很油,但好飲的),椒鹽鮮魷(粉漿唔夠薄,唔夠脆),粉絲雜菜煲(ok的),粟米班塊(好味),蓮藕餅(好好食,叫了兩碟),蝦伊麵(麻麻地,唔吸引),咕嚕肉(我冇試,他們說好),魚香茄子(咸魚味唔夠,但餸飯唔錯),蒜豉蒸盤龍鱔(白鱔好肥美,超正),紅燒豆腐(味道ok), 總結: 街坊菜館,不管白天飲茶點心或晚市小菜,整體都算不錯,當然,畢竟是街坊聚腳地點,有些街坊與少部份侍應,會有獨特本土粗口文化溝通方式,未必個個人都接受,坦白講,如果唔係想陪吓老人家,我真的不會主動叫來的😂,但老人家開心,甚麼都沒所謂了。

蒸盤龍鱔
蓮藕餅