2020-11-09
老豆生日,吖媽唔想出去食飯。一家人簡簡單單甘過。所以加餸開大餐。1.金磚風沙鑽炸豆腐,呢個好好味。雖然佢唔係炸得特別脆,但係個味道真係好好,上面既粉狀物體完全食唔出係乜。豆腐滑,有椒鹽味,我諗現場食應該再好食好多。2.新鮮菠蘿咕嚕雞球,都好味。唔會差。正常水準!3.粟米魚柳,都係正常水平。4.XO醬蝦球炒西蘭花,正常,偏咸左少少。5.乾炒牛河,呢個好食!有鑊氣!牛肉淋。係會油左啲。但唔油炒唔起啲河粉。總括茶餐廳有小菜館水準。👍👍👍👍👍P.S. 世上只有媽媽好!分享下我媽煮左咩先。炸雲吞,一口一粒,炸到好脆!蒸扇貝,細細粒新鮮易食!南乳雲耳炆雞,係個雞鞋左啲,無咩南乳味。BOSS梗係個湯,鮑魚排翅雞湯。湯面一啲油都無,因為吖媽次次都好花時間不走啲油。同會勁落乾瑤柱20粒?果煲湯,半煲都係料,點會唔夠味😆一人一碗翅都飽!吖媽靚湯🤣
2.新鮮菠蘿咕嚕雞球,都好味。唔會差。正常水準!
3.粟米魚柳,都係正常水平。
4.XO醬蝦球炒西蘭花,正常,偏咸左少少。
總括茶餐廳有小菜館水準。👍👍👍👍👍