2019-05-21 80 views
一早聽聞樂天皇朝的八色小籠包非常出名,但我始終鍾情原味小籠包,所以點了一籠原味,一籠蟹粉小籠包。因為我同老公都好鍾意食煎炸野和點心,所以點左好多小食,反而無點主食。原味小籠包:皮薄餡靚,入口多汁,夾起都唔會爆。而且餡料嘅豬肉一啲都唔肥,啱晒怕肥豬肉嘅老公。蟹粉小籠包:蟹粉好香濃,但係就奪去咗小籠包嘅鮮味,所以我都係鍾意原味小籠包多啲。無錫鮮肉鍋貼:熱辣辣剛煎起,個底煎得金黃香脆,咬落去肉汁湧出嚟,所以食嘅時候要小心燙口。炸饅頭:佢一上,我就即刻食咗兩個。炸饅頭外皮炸得金黃,而饅頭入邊都好鬆軟,點埋煉奶食,簡直係絕配。炸春卷:春卷都係即叫即炸,非常新鮮,嚟到嘅時候熱辣辣,差啲辣親個口。薑汁炒芥蘭:芥蘭青綠爽脆,加埋啲薑汁,但又唔會太油,不錯👍🏻清炒白菜:炒白菜好有鑊氣,不過都係薑汁芥蘭好味d.滋補薑茶湯圓:糖水好夠薑味,芝麻湯圓餡料都好幼滑香濃。樂天皇朝既小食整得唔錯,好有質素。下次會試埋小菜和主食。

原味小籠包

蟹粉小籠包

薑汁芥蘭

清炒白菜:炒白菜好有鑊氣,不過都係薑汁芥蘭好味d.

滋補薑茶湯圓:糖水好夠薑味,芝麻湯圓餡料都好幼滑香濃。

樂天皇朝既小食整得唔錯,好有質素。下次會試埋小菜和主食。
2019-05-16
$285 (Dinner)
原味小籠包
蟹粉小籠包