2025-01-04
同事介紹去咗呢間工廈入面嘅台式餐廳🍜。一聽話喺工廈入面仲以為環境會好普通或者地方都比較污濁,其實都唔係太抱有期望,點知一入到去發現都幾有feel,牆上仲有啲壁畫,成間舖都好有台灣特色。座位唔算多,但勝在乾淨企理,坐得幾舒服✨。 點餐都係自助式的,寫完紙仔要去收銀機到點餐,第一次去仲等咗勁耐個人諗住佢會過嚟幫我落單。 我哋點咗椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵🍖,麵條好彈牙,芝麻醬濃郁但唔會太膩,排骨外脆內嫩,一咬落去味道都唔差,仲有啲肉汁流出嚟,好有台灣風味同水準。同事嗌咗鹹酥雞拼香腸麻辣乾拌麵🌶️,麻辣醬汁辣道唔算好辣,只係用嚟提升一下味道咁,鹹酥雞炸得夠脆,台式香腸又有少少甜味,成碟好豐富,幾啱我哋鐘意重口味嘅人。 飲品方面,我試咗豆漿紅茶🥤,意想唔到豆漿同紅茶原來可以咁夾,飲落口感順滑,仲有淡淡甜香。最後仲要加個甜品芋泥奶凍吐司🍠,芋泥滑到好似食緊奶昔咁,吐司烘得香脆,雖然好飽,但都係一啖一啖食到停唔到口。 呢間哈豆真係一個小驚喜,食物質素高又有台灣味道,適合朋友小聚或者同事lunch💯✨