草根妹妹終於做完FYP,兩姐妹又可以一齊去覓食啦~趁住5月3紅日,一於去遠d過海去中環食一間樓上Cafe~呢間Cafe唔係好顯眼,下面有間Pizza Express,有興趣去嘅可以留意下搭Lift上去2樓,打開門就見到好多影相位!!成間Cafe都用雲先生做主題,仲有好多櫻花裝飾,係女仔見到都一定勁Like店員好nice,主動推介有咩熱門菜式,雖然Cafe人流唔算好多,但係野食逐份逐份整,都要預番出餐會耐少少~不過如果你地同草根姐姐一樣咁中意影相,就冇所謂啦,因為淨係影相都可以影好耐~玫瑰雞翼 ($88)Rose Chicken Wings 店員同草根講玫瑰雞翼係個個嚟到都必叫,我地見佢咁有自信,緊係要試下啦~嚟到未影相已經聞到超香,食落真係不得了。自家調製嘅玫瑰蜜糖味好出好甜,真係好有玫瑰味嫁!雞翼外皮炸得好脆,炸到迫哂雞皮嘅油脂出嚟,所以雞皮唔會笠口,反而香脆可口連平日唔食雞皮嘅草根姐妹都食哂佢!!!而雞翼內裏嘅肉質仲係好嫩滑好juicy,草根足足影咗10幾分鐘,雞翼裏面依然係熱辣辣一客總有6隻,賣相好,味道又好。唔叫?!你真係走哂寶啦松露班尼迪蛋多士 ($98)Egg Benedi
草根妹妹終於做完FYP,兩姐妹又可以一齊去覓食啦~
趁住5月3紅日,一於去遠d過海去中環食一間樓上Cafe~

玫瑰雞翼 ($88)
Rose Chicken Wings
連平日唔食雞皮嘅草根姐妹都食哂佢!!!
一客總有6隻,賣相好,味道又好。唔叫?!你真係走哂寶啦

玫瑰雞翼
松露班尼迪蛋多士 ($98)
Egg Benedict & Toast with Truffle Dutch Sauce
草根對Egg Benedict係有種偏愛,見到餐牌有一定忍唔住要叫

松露班尼迪蛋多士

上枱時,一陣好香嘅松露味散發出嚟,不過食落又唔會有好重松露味,配料有蛋+煙肉+生菜同包。蛋黃好流心,但係墊底選用嘅包偏硬,較難吸到蛋黃汁,如果用番軟身包可能會好d,草根就覺得總體上味道偏淡,連煙肉都唔太鹹,呢個可以有改善嘅空間啊~
松露班尼迪蛋多士
日本紫薯櫻花蛋糕 ($68)
食完2個鹹點,緊係要叫埋甜品啦~呢個紫薯蛋糕中間個cream係重中之重!

日本紫薯櫻花蛋糕
Cream係櫻花味🌸鹹鹹地,都幾得意
蛋糕本身帶有微甜,配上鹹味Cream令到食完成件都唔覺膩,味道係特别同高質素嘅,各位美少女快D去試下啦

日本紫薯櫻花蛋糕
三色櫻花藍莓天使蛋糕 ($68)
粉色戚風蛋糕,有齊白色、紫色同粉紅色,顏色好girlish啊
,靚到唔捨得食!!
三色櫻花藍莓天使蛋糕

食落夠晒濕潤,蛋糕亦好輕身,質素令人驚訝!!面頭有櫻花味嘅cream,感覺好light🌸一點也不膩啊,而且仲越食越開胃,連唔中意食cream嘅草根姐妹都食到lam lam脷
三色櫻花藍莓天使蛋糕
自家製櫻花雪糕🌸配手工櫻花曲奇 ($58)
雪糕鹹鹹地都幾特别,質感幾厚而且仲好滑身
配上自家焗整嘅曲奇餅,賣相好有心思,曲奇夠鬆化,但係牛油味唔夠香,食落冇乜味,其中一塊餅上面有一片帶有鹹味嘅櫻花亁,反而出色d
但係呢個甜品份量較細,好似貴左d
自家製櫻花雪糕配手工櫻花曲奇
花茶 ($45)
Floral Tea
花茶有好幾款,可以按自己口味揀個Tea Base,有得揀烏龍茶、伯爵茶、綠茶、果茶同熱清水。
花茶

草根妹妹就揀咗果茶做底,果茶中嘅洛神花味最特出,酸酸地,加上佢地有個茶包俾客人自選唔同嘅花去沖茶,佢地用左一個個玻璃樽裝住唔同嘅花乾,包括有粉紅玫瑰、黃玫瑰、百合花、蘋果花、洋甘菊、紫蜀葵花、桂花,當然唔同嘅花有不同嘅功效,上面有張紙寫得好清楚,大家可以按自己需要調配適合自己嘅口味啦!

值得一提茶具好靚
,不過草根就覺得果茶較淡口同偏酸,如果加重甜味應該會更好。
花茶
成餐飯草根食左影左足足2個幾鐘,完住唔會有人趕你同催你,環境又好,可以Hea足 一個下就
好適合同幾個姊妹嚟Gathering呢~不過草根叫嘅櫻花系列產品要2:00pm下午茶先開始供應,太早去會冇得食嫁。聽講遲d仲會推出2人Tea Set,睇嚟下次又要mark定時間再訪啦

2017-05-03
$160 (Lunch)
玫瑰雞翼