2015-12-24 3233 views
愛食包餅的我,總喜歡去較有質素包餅店買包!多年前在這一家店食tea,佢既牛角包真係好酥。間唔中有機會經過都會買一兩個過口癮!今次老婆經開搵佢買外買,買左三款Croissant當午飯!Croissant 今次係早上約9:00 買,到12:00 食既時候已經唔酥脆,仲有少少韌,牛油味亦唔夠香,唔知係咪放耐左,失望!不過入面個結構尚算夠簿…Almond Croissant原則上同Croissant同一個麵糰,不過感覺上佢焗得夠火過Croissant,食起黎個包邊香脆可口,食到尾先發現佢包入面片開左,有層焦糖味類似Jam既物體,味道上更豐富,唔錯!Banana Chocolate Croissant除左朱古力同香蕉外,亦都塗上Pastry Cream,朱古力同香蕉一向絕配,無得輸。咁大個品牌,Pastry Cream當然唔會敷衍,足料雲呢拿籽,夠香!唯一意見就係加多一條朱古力,因為個包夠大,朱古力略略唔夠。整體不俗,收費合理。係個Croissant有d 失望,以Joël Robuchon既品牌,應該不止於此。
2015-12-03
TakeAway