2018-12-25 2456 views
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk唔知大家上次食大排擋係幾耐之前既事🙂 現今香港大排擋主要係中環同深水埗🙂 之後幾年前 政府又玩一牌兩制 只係比中環既大排擋傳比下一代🌝 深水埗或其他地方既大排擋就唔比🌚 所以少一間 就冇一間架啦 大家想珍惜機會去食😋同去感受一下 香港舊時代既風味☺️今日介紹既水記 係中環有超過50年既歷史🇭🇰 連最近開放比公眾既(大館)都有介紹這一家大排擋😊 再此可見 水記係中環發展過程 其中既一份子👍👍👍-水記最出名係 牛沙瓜🙂 即係牛第四個胃 每日得兩碗🙂 雖然我食唔到😂 不過都show下我對牛既認識 介紹下牛既四個胃🐄 第一個胃係「🐄牛肚」平時經常食到既 第二個胃係「🐄金錢肚」第三個胃係「🐄牛柏葉」第四個胃係「🐄牛沙瓜 」最細既一個牛胃😂牛雜米 好入味🤤 而且好淋 係我成世人 食過最淋既牛雜🤤 因為佢地係用新鮮牛雜🤤 而唔係大家平時食到既急凍牛雜☹️ 咁香港現時 一日大概殺五十隻活牛🐄 由此可見係幾難拎到 而且成本都比較貴🙂 大家一定要叫🤙🏻🤙🏻牛腩就都做得好 但對比牛雜就差咁d 有少少硬未夠淋🙂 不過都係合格以上🙂總結尼講 大
總結尼講 大家可以搵一日 天氣好 冇咁熱既一日 去試一下 充滿歷史 並且味道唔錯🐄
🎈中環吉士笠街2號牌檔
平均傷害:$36