2013-09-28
一直都唔鐘意食中餐既我,因為覺得中菜好油,貴價又唔飽,所以都好少食。但今日因為喺長沙灣開工,同事話附近有間無味精既中菜館,見佢咁落力推介就黎試吓係咪真係咁正啦!佢既午市套餐大約$50,包例湯、一碟油菜、一款小菜同白飯,我地三個同事就叫左三碟share~~例湯:每碗都有兩、三舊青紅蘿蔔;加上飲得出真係無味精,只係用左好少鹽去吊味,清清地,唔錯!沙爹牛肉炒西芹:唔算太重沙爹味,所以唔會過咸或者過油;牛肉夠淋,最好係佢無勁落鬆肉粉,所以D肉唔會被"la"到梅哂;西芹好爽口,無揸!梅菜蒸肉餅:坦白講,完全食唔到有梅菜(好彩我本身都唔鐘意食梅菜je);肉餅偏薄,口感欠奉,但勝在唔多肥膏,而且夠鬆化,已經好過坊間好多茶樓D肉餅架喇!沙薑雞:唔會太咸,雞都幾嫩滑!食物質素係唔錯,比出面D中菜館少油少鹽,份量就偏少喇(對我而言),不過偶然想清清腸胃,哩度係個唔錯既選擇仲有一樣抵讚既,就係佢地方好闊落,環境好寧靜舒服(可能地點比較隔涉,人流較少),我地幾個坐喺度吹水吹足幾粒鐘,D侍應不單止無黑面,仲不斷幫我地加水,環境同服務真係加哂分!!!