2018-09-06 1494 views
今日約左朋友食午餐。但尖咀是但一間茶記都要五十蚊,行到赫德道見到個餐牌又幾抵啵。決定就食依間。有四個套餐選,朋友話想食麵,所以叫左芝士紅燒牛肉麵($48)個餐跟送一枝野飲加一個甜品菊花冰粉。朋友話個麵都幾好食,麵質彈牙同牛肉都算幾多下,牛味濃,下次等我試下係咪真係咁好食先。我叫左牛四寶湯飯,最初唔知四寶係咩,朋友話叫左咪知道邊四寶囉。一上枱,原來係牛𦟌,牛筋,牛腩同牛仔骨。佢係一個牛肉清湯,仲有西芹白蘿蔔及胡蘿蔔,牛牛既份量都幾多,每樣有一至兩舊,而牛味都幾濃下,唔算多筋,將D湯撈飯一流,最重要五十蚊就可以係尖咀食午餐,既刻加哂分。其實個午餐可以加九蚊多一個油菜,但大食朋友話想食羽衣甘藍天婦羅,一上枱,咁大碟既?佢用個鐵架仔隔油,另外伴有酸汁。食果時浸下酸汁既刻中和哂油分,可能係炸,所以冇羽衣甘藍的苦味,味道唔錯。店員話送多枝野飲比我哋,貪心的我飲唔到多一枝,一於外帶啦。朋友話616晚市好多人616,常滿的。下次如果訂到位話我知啵。其實跟餐個甜品菊花冰粉都幾好食,唔算太甜,食到少少菊花,佢個質感幾似啫喱,埋單$144!

決定就食依間。
有四個套餐選,朋友話想食麵,
芝士紅燒牛肉麵

牛四寶湯飯

其實個午餐可以加九蚊多一個油菜,
羽衣甘藍天婦羅

菊花冰粉
埋單$144!
2018-09-06
$72 (Lunch)
芝士紅燒牛肉麵
羽衣甘藍天婦羅