過開尖東想搵日本嘢食,唔打唔撞就入咗嚟呢一間雖然門面細細但裏面樣樣齊全,菜品豐富嘅日式料理小店,一入去,店員就好熱情介紹新菜式同招牌菜式,十分親切。我哋先點咗買一送一嘅黑白啤配酒盗芝士先熱身。酒盗芝士味道($78)十分正宗。我哋點咗六款刺身,餐廳非常細心咁將每款刺身由淡口到濃口順序排好,指導我哋慢慢細味。先由白身魚刺身食起,再到鮟鱇魚肝、生蠔刺身、刺身帶子夾海膽,最後先到炙燒吞拿魚赤身。串燒時間,價錢一d都唔貴,可以好任性咁點,我哋點咗柚子鹽 白鱔(1串)、雞腳筋串(1串)、雞肝串(1串)、雞胸軟骨串(1串)、牛舌串、月見免治雞肉棒,全部都燒得剛剛好,裡面仍然十分鮮嫩多汁。田樂豆腐係炸嫩豆腐嘅表面塗上甜甜嘅味噌醬。呢個係餐廳新推出嘅菜式,而我亦都未見過有餐廳賣呢一個部位,十分少見,原來非常過癮,而且爆炒後味道非常惹味。最後一個菜式以熱辣辣嘅炒飯作結, 十分滿足。

酒盗芝士

自選刺身船
日本生蠔刺身
鮟鱇魚肝

先由白身魚刺身食起,再到鮟鱇魚肝、生蠔刺身刺身帶子夾海膽,最後先到炙燒吞拿魚赤身。
燒牛舌心、燒雞胸軟骨、燒雞腳筋串
雞肝串

田樂豆腐

田樂豆腐係炸嫩豆腐嘅表面塗上甜甜嘅味噌醬。
爆炒雞橫膈膜
鮮蟹肉蟹膏炒飯
最後一個菜式以熱辣辣嘅炒飯作結, 十分滿足。
酒盗芝士
雞肝串
田樂豆腐
爆炒雞橫膈膜
鮮蟹肉蟹膏炒飯
  • 沃川刺身拼盤(上)