2024-04-13 36 views
同事話發現iSquare佢之前食過嘅呢一間潮州菜做緊午市任食點心放題,價錢好抵食,放假即刻約咗一齊去試下。.首先地段黎講$168/1嘅放題,價錢真心唔貴,而且佢哋晚市係做高檔潮州菜,所以都幾surprise晏晝咁抵。.餐廳窗邊位採光很不錯,可惜我哋嚟嘅時候已經滿座,所以坐咗吧枱位置。.點心放題一共有15款點心比大家選擇,而且好多都幾有特色,例如有酸菜魚餃、鹹蛋黃墨魚燒賣等等。.食咗唔同嘅種類,當中個人最中意就係皮好薄,餡料好多嘅潮州粉粿,裡面有粒粒香口花生同肉碎等等,口感好豐富。筍尖蝦餃皇亦好質,同樣係皮好薄,裡面嘅蝦肉好爽彈,材料用得好唔錯。.中意香口野的話,蘿蔔絲酥同鹹水角亦值得一戰,蘿蔔絲酥好juicy,外層口感分明。鹹水角就係綠色波波型嘅,一口一粒,鹹中帶點甜。.甜品方面,玫瑰🌹型嘅桂花糕味道好清甜,而且打卡一流,另一款碗豆桃子亦係低甜之選,綿密嘅蒸包加上碗豆蓉,口感上同迷你壽包大同小異,但比起蓮蓉餡更低甜。