2025-01-23
呢排天氣凍左係時候係打邊爐嘅季節,今次介紹咗呢一間係日式料理的晚間火鍋放題。餐廳最吸引人,就係佢嘅日式裝修,入邊都係以木質為主,好啱打卡。餐廳空間感十足,環境夠乾淨,燈光夠明亮。餐廳係用平板落單,非常方便。前菜(8.5/10)時令刺身拼盤,一入座不久店員就拎咗呢隻刺身船俾我地可以食住先,入面有帆立具、左口魚,三文魚醬油湯拼豬骨湯(8.5/10)店員建議煲滾左可以勻湯嚟飲先,豬骨湯底係奶白色,睇落去濃稠,入邊其實係豬骨湯做底,仲用咗多種食材熬製,飲落去好鮮甜,係鮮甜嘅豬湯味,帶少少藥材味,煲耐左膠質更加明顯。啱晒女士滋補,又可以補充骨膠原,飲幾碗都唔會覺得口渴。至於醬油湯,湯底的醬香味,係日系湯底,飲落去係咸味同埋甜味同時突出,佢其實會越煲越香,加入配料後湯底會更加出。特上宮崎和牛(9.0/10)店員建議淥20秒就得,牛肉比較薄身,浸15秒已經好入味。牛肉全部都夠新鮮,油花分佈平均,入口係軟嫩,食落油脂甘香,帶小小牛味,齒頰留香。松葉蟹(9.5/10)松蟹肉隻隻夠大條,滑身得黎爽口,食落蟹肉味香,調味得宜。擺落呢兩個湯都好入味,唔會太突兀。時令野菜拼盤(8.0/10)時令野菜拼盤入面有粉
前菜(8.5/10)
醬油湯拼豬骨湯(8.5/10)
特上宮崎和牛(9.0/10)
松葉蟹(9.5/10)
時令野菜拼盤(8.0/10)
時令野菜拼盤入面有粉絲、豆腐、香菇、娃娃菜,全部都很新鮮。最鍾意係粉絲,放在湯底泡一下,吸滿湯汁,食落鮮甜。娃娃菜脆嫩,豆腐本身亦都有鮮甜味。
整體無論係配料定係湯底方面,食物質素高質,無論牛肉、松葉蟹、野菜方面都係好好食。
另外餐廳日式裝潢為主題,好打卡,而店員服務方面幾好,亦都會主動加湯。而且餐廳開到零晨3點
半。