2019-05-21
平時晚餐都係食放題,燒肉之類,係k11行完街又諗唔到食咩,經過呢間鋪,就決定食番餐平民小菜。餐廳唔大,一眼望哂。約7張6人台,在望望餐廳,除左小菜,仲有炒粉面飯,感覺同茶餐廳差唔多,但服務就比茶記好,有禮貌,而且有好多外國人光顧😚點左4個小菜:西蘭花炒帶子,豉油炒虎蝦,牛仔骨同金沙鮮魷。🔸西蘭花炒帶子 $98份量超抵食,帶子好多,仲要係好大隻,未見過有餐廳賣到咁平。帶子爽口鮮甜,西蘭花亦都好新鮮唔會煮得太淋,有咬口。🔸黑椒牛仔骨 $88size都好大件,咬落肉質滑嫩,比想像中好,因坊間好多小菜既牛仔骨,一係太多油脂,一係就成塊紙皮咁,又乾又咬唔爛,呢度牛仔骨相對出色。🔸豉油皇虎蝦 $138新鮮虎蝦,爽口彈牙非急凍貨,外殻掛上豉油香味食唔停口。$138有8隻,街市新鮮基圍蝦都要80蚊1斤,更勿論大虎蝦,簡直超抵食🙀🙀🔸黃金鮮魷 $108呢個比較失色。相對大排檔,咸蛋味偏淡,睇相都知道鮮魷顏色唔係最靚。好處係唔會一件起兩件止,唔會令人覺得太油膩,越食會越想食,而且咸蛋包滿鮮魷,唔會煮到散修修。🔸凍奶茶 $18🔸凍華田 $18整體性價比極高,位置仲要係尖沙咀,呢個價錢同份量就算非
點左4個小菜:西蘭花炒帶子,豉油炒虎蝦,牛仔骨同金沙鮮魷。
🔸西蘭花炒帶子 $98
🔸黑椒牛仔骨 $88
🔸豉油皇虎蝦 $138
🔸黃金鮮魷 $108
🔸凍奶茶 $18
🔸凍華田 $18
整體性價比極高,位置仲要係尖沙咀,呢個價錢同份量就算非旺區都未必做到,絕對值得黎食。