2023-11-20 1301 views
位於尖沙咀金巴倫道尾的「滝雲 Takigumo」日本料理餐廳,午市和晚主打性價比超高的⛩️Omakase⛩️,今日午市黎朝聖,價錢只係$468就可以食到刺身六款、壽司七貫的套餐,基本上係我食過當中最抵食,而且質素超高,晚市16道菜價錢亦不過仟,真心非常推薦👍🏻這裏除了Omakase 外,散點壽司、刺身、定食、串燒、清酒亦無任歡迎,師傅和店員亦非常專業有禮,食得開心😃⛩️午市 Omakase $ 468▪️先付~新鮮沙律菜配麻辣汁先打開味蕾▪️茶碗蒸~黑松露蒸蛋非常香滑,充滿松露香餡料有魚、貝、香菇,鮮味非常▪️刺身六款🦪真蠔~飽滿又鮮甜,配上柚子洋蔥汁增添口感✨白子~灸燒過之後更加甘香柚子啫喱酸汁✨北寄貝 / 赤貝~就是新鮮鮮甜又爽口🐟鰹魚腩~魚皮經炙燒,魚油滿滿,口感煙靭,質魚味濃香🐟鮟鱇魚肝~口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇🐟鯖魚~完全冇腥味,配上香蔥、昆布、芝麻特別香口▪️壽司七貫~🍣金目鯛~ 色澤鮮紅、肉質細膩又甜美🍣赤醋蝦~有日本小龍蝦之稱,口感彈牙槳口🍣鰤魚~ 油脂豐腴,鮮美且醇香濃郁,肥而不膩🍣深海池魚~ 脂肪結實、肉質肥嫩🍣海膽~海膽品種高質、入口柔潤魷鮮甜🍣黑鯥~ 肥美滑嫩鮮甜、油質重

這裏除了Omakase 外,散點壽司刺身、定食、串燒、清酒亦無任歡迎,師傅和店員亦非常專業有禮,食得開心😃

⛩️午市 Omakase $ 468
▪️先付~新鮮沙律菜配麻辣汁先打開味蕾

▪️刺身六款
🦪真蠔~飽滿又鮮甜,配上柚子洋蔥汁增添口感
✨白子~灸燒過之後更加甘香柚子啫喱酸汁
✨北寄貝 / 赤貝~就是新鮮鮮甜又爽口
🐟鰹魚腩~魚皮經炙燒,魚油滿滿,口感煙靭,質魚味濃香
🐟鮟鱇魚肝~口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇
🐟鯖魚~完全冇腥味,配上香蔥、昆布、芝麻特別香口

▪️壽司七貫~
🍣金目鯛~ 色澤鮮紅、肉質細膩又甜美
🍣赤醋蝦~有日本小龍蝦之稱,口感彈牙槳口
🍣鰤魚~ 油脂豐腴,鮮美且醇香濃郁,肥而不膩
🍣深海池魚~ 脂肪結實、肉質肥嫩
🍣海膽~海膽品種高質、入口柔潤魷鮮甜
🍣黑鯥~ 肥美滑嫩鮮甜、油質重無渣
🍣超拖羅和大拖羅~一樣係魚油滿滿超肥美

▪️玉子
第一次食用慢煮方法煮的玉子,味道香甜口感香滑,日本人認為一餐的終結有玉子才是完美

▪️味噌汁
食完壽司一定要飲一碗熱辣辣嘅味噌湯

▪️串燒
我仲追加左佢哋最人氣嘅串燒
🐓雞腿(三黃雞)$ 58
我用新鮮本地三黃雞,雞皮超香脆,滿滿雞油香,肉質鮮嫩而且雞味香濃,超級好食

🦆燒鵝肝 $ 78
燒鵝肝外脆內軟好香口,用先撲粉後燒的方法,可以減低油膩感,好味

• Omakase
  • 雞腿(三黃雞)