2022-09-29
(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ Check-In Taipei 臺北棧 ☆ #尖沙咀 🔥尖沙咀新開創意台灣料理🔥 ✨首次進駐九龍區✨ Check-in Taipei繼中環蘇豪分店之後進駐海港城,係九龍區嘅第一間分店🇹🇼 海港城分店佔地超過2300呎,比原本中環分店更加闊落💓相信各位食客都會坐得更加舒服🤍 ▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ 招牌魯肉飯 $68 (3.8/5) 半肥瘦嘅豬肉,配上偏甜嘅魯肉汁💫 粒粒分明嘅米飯🍚 加埋唔會過熟嘅鹵水溏心蛋🥚 係一碗絕對及格嘅魯肉飯💯 💯 另外餐廳都仲有其他口味嘅魯肉飯,例如:松露或者花膠等等~想搞搞新意思嘅朋友仔都可以試試佢地😌 😌 ➺ 原條鰻魚起司玉米蛋餅 $178 (3.8/5) 哩個蛋餅打卡指數真係100分💯 💯 上檯之後waiter會喺你面前用火槍炙燒多一次個蛋餅 🔥 炙燒哩個工序令個蛋餅更加香!同埋蛋餅嘅餅皮比一般蛋餅更加煙靭,入面嘅煎蛋仲有蛋汁😱 😱 😱 小編食過大大小小唔同台式餐廳都冇試過蛋餅有蛋汁,切開見到蛋汁流出黎嗰一下真係有被驚艷到😍 仲有個鰻魚竟然係原條咁誇張,第一次見蛋餅鰻魚多過
☆ Check-In Taipei 臺北棧 ☆ #尖沙咀
🔥尖沙咀新開創意台灣料理🔥
✨首次進駐九龍區✨
▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿
⋖ Comments ⋗
➺ 招牌魯肉飯 $68 (3.8/5)
➺ 原條鰻魚起司玉米蛋餅 $178 (3.8/5)
哩個蛋餅打卡指數真係100分💯 💯 上檯之後waiter會喺你面前用火槍炙燒多一次個蛋餅 🔥 炙燒哩個工序令個蛋餅更加香!同埋蛋餅嘅餅皮比一般蛋餅更加煙靭,入面嘅煎蛋仲有蛋汁😱 😱 😱 小編食過大大小小唔同台式餐廳都冇試過蛋餅有蛋汁,切開見到蛋汁流出黎嗰一下真係有被驚艷到😍 仲有個鰻魚竟然係原條咁誇張,第一次見蛋餅鰻魚多過粟米🌽 日式醬汁嘅甜味 加埋木魚絲香味,令哩個蛋餅多左啲和式風味🇯🇵 如果真係要批評嘅話,我會覺得哩個蛋餅好似太多主角,鰻魚有少少蓋過蛋餅香味,不過整體而言都係一個日台crossover嘅優質產物❤️ ❤️
➺ 三杯片皮鴨胸刈包 $198 (3/5)
刈包質感煙靭鬆軟濕潤;鴨胸唔會太乾太硬💛 不過鴨肉真係冇咩三杯味,單食鴨肉會偏淡味😭 但係配埋青瓜絲蔥絲同埋片皮鴨醬整體都夠味😆 只不過以198蚊而言下次可能會試其他野食~
➺ 抹茶奶奶麻糬 $108 (4.5/5)
鮮奶麻糬一路都係 Check-In Taipei 嘅名物💯 因為用左木薯粉而非糯米粉製成,所以比一般麻糬更加輕盈❤️🔥 抹茶口味更係海港城店嘅限定菜式!如果想試抹茶味嘅朋友仔記得去試試~ 小編覺得哩個麻糬包含左抹茶嘅清香同埋鮮奶嘅奶香,唔會過份甜膩😙 再配上黃豆粉,係一個好Refreshing嘅甜品選擇💓
➺ 餐廳另收每位$8以無限享用礦泉水及氣泡水 (唔飲都要收錢🥲)
(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論
餐廳裝修以台灣十份天燈節作為設計靈感,用左多盞木同埋日本和紙製成嘅燈飾佈置,各位粉紅色控想食飯兼打卡嘅話,Check-In Taipei絕對係一個唔錯嘅選擇 ❤️ 🧡 只不過餐廳價錢比中環店貴少少,以食物單價黎睇都真係偏高,仲有$150 嘅低消🥴 如果大家budget唔高嘅話,可能要睇下其他選擇啦🥺
🤍整體味道:4/5
🤍服務質素:4/5
🤍性價比:3/5
🤍回頭指數:3.5/5
▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿
Check-In Taipei 臺北棧 (尖沙咀)
@checkintaipeihk
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2204-6號舖
營業時間:12:00-21:00
#heysiri_tst