尖沙咀的日本菜選擇好多,但係可以稱得上夠正宗日本口味,食材新鮮,價錢又合理既,我覺得上岸日本料理,有佢獨當一面嘅魅力。從門口入到上岸,就會覺得佢有一種老字號嘅說服力。今晚我就係上岸食咗一餐無論從服務、環境、食物質素同價錢,都覺得非常滿意。誠意向大家推介一下。店內嘅裝修清新簡約,踏實而唔浮誇。係睇Menu嘅時候,有唔明白嘅地方,店員都會友善而細心地介紹菜式,感覺舒適。今次就由日本啤酒同沙律開始!鏗魚沙律 HK 68鰹魚為紅魚肉,外層先燒香,魚肉帶鹹香。以前唔係太鍾意食呢種魚,最近食多咗,慢慢感覺它既好味之處,肉質係越咬越滋味味種。新鮮嘅沙律菜,混合左微酸既梅醋汁,係一個非常開胃,色澤亮麗又好味嘅沙律。之後叫左冬菇博多天婦羅 HK 70 同蒸蛋。天婦羅炸得皮薄乾爽,蔬菜嘅水份都被完美地保留。最特別係冬菇裏面釀左鮮蝦膠,口感豐富。香港做得靚嘅天婦羅唔多,上岸嘅天婦羅做得幾到家。一齊配合凍啤酒或者凍清酒食,絕配也。見到每台客都食茶蒸蛋,所以我哋都叫埋一份。原來係海膽松葉蟹蒸蛋 HK 85。佢嘅特色係最底果層係豆腐,中間蒸蛋部份有蟹柳,最上面係海膽。海膽鮮甜,層層滋味,最底既豆腐好香滑,令人回味

店內嘅裝修清新簡約,踏實而唔浮誇。
今次就由日本啤酒同沙律開始!
鏗魚沙律 HK 68
鰹魚為紅魚肉,外層先燒香,魚肉帶鹹香。

之後叫左冬菇博多天婦羅 HK 70 同蒸蛋。

天婦羅炸得皮薄乾爽,蔬菜嘅水份都被完美地保留。
最特別係冬菇裏面釀左鮮蝦膠,口感豐富。

見到每台客都食茶蒸蛋,所以我哋都叫埋一份。

原來係海膽松葉蟹蒸蛋 HK 85。

海膽鮮甜,層層滋味,最底既豆腐好香滑,令人回味無窮。

主食叫左中華冷麵 HK 75,係大熱既夏天,食中華拉麵真係非常舒暢,芝麻醬加上青瓜、蛋絲、海蜇、蟹柳、叉燒,消暑醒胃,上枱唔夠五分鐘已被消滅。如果你係鍾意食冷烏冬嘅朋友,不妨改一改口味,試吓呢個中華冷面。
最後食咗個紫薯雪糕做甜品,貫徹冰涼口感。呢個紫薯有點偏甜,夏季紫薯當做嘛。
開開心心係上岸食完飯,再開開心心喺附近坐低飲杯野。一晚就係如此滿足。