2018-08-17
如果你都有search過,就知道係尖沙咀有好多樓上的餐廳(地舖租金太貴啦)⋯⋯可能係租金平左的關係,多數食材都比較正或者都係D有心機的菜式。今次就去到好多樓上餐廳的亞士厘道其中一間餐食飯。一出電梯就已經係餐廳,環境唔算好大,不過都坐得幾舒服。7點幾去到個時,基本大部分都坐滿人,睇黎餐廳的人氣都幾高。餐廳除左散叫外,仲設有晚市套餐及二兩的套餐。晚餐$196-388有3個Course,當中有燒豬仔骨、沙律、意大利飯、牛排都有,一定有款成為心水。如果想食D再特別D的季節菜式,大家仲可以參考牆上的餐牌。今期有日本松葉蟹羔系列、西班牙海鮮飯、蒲燒特長鰻魚流心意大利飯。我們最後就咁叫左兩個晚餐,呢個係南瓜忌廉湯,飲落口感都幾creamy,飲落南瓜味都幾香。伴住餐湯的面包也太豪華了吧!除左有香鬆的牛角包、香軟的餐包內,更有脆口的餅。所有餐包都暖暖地,不錯不錯。沙律方面,我揀左份燒紅菜頭菲達芝士合桃沙律伴黑醋汁。叫呢份沙律係想食比較少有的紅菜頭,燒香的紅菜頭味道微酸,係開胃之選,加上香滑又Creamy的菲達芝士及脆口的合桃,無論味道定口感都高於預期。朋友就叫左份香煎西班牙墨魚仔伴辣肉腸⋯墨魚仔唔會太乾
朋友就叫左份香煎西班牙墨魚仔伴辣肉腸⋯墨魚仔唔會太乾身,味道都唔腥,加埋咸香的辣肉腸,加埋沙律菜去中和下,整體都OK!
主菜方面,呢份芝士BBQ醬燒美國豬仔骨共有3枝骨,本身以為份量唔多,點知骨與骨中間的肉都幾多,加埋芝士都幾飽下。BBQ醬對於我黎講味道濃左少少,不過豬仔骨D肉都幾嫩口,加埋半溶芝士都幾邪惡。
肚餓的我就叫左份北海道帶子蘑菇意大利飯配黑松露。吸滿汁的意大利飯非常香,而且有咬口。帶子煎得好香嫩,芝士用刨芝士,味道夠曬濃郁。
飲品除左咖啡奶茶檸水外,仲可以加$15-20飲梳打或沙冰等特飲。
本身晚餐無包到甜品,所以我們另外加左一份原個日本蜜桃鮮果雪葩。雪葩都幾滑,唔會有小冰塊係入面。
鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)