2019-08-27
今晚收工同個朋友去尖沙咀食飯,揀左黎呢間居酒屋。前菜叫左墨作螢光魷魚。魷魚份量好多,配既醬汁酸酸甜甜,魷魚咬落彈牙,係道好開胃既前菜。七味燒魚翅。味道帶甜,魚乾加上沙律醬味道一流!跟住就係刺身拼盤,分別有三文魚、吞拿魚赤身、油甘魚、帶子、海膽同牡丹蝦。全部都係厚切,感覺啖啖肉,超爽。下面仲有冰粒令刺身保持冰涼。海膽超creamy!居酒屋又點可以唔點燒物,分別點左雞皮、雞軟骨仲有蘆筍牛肉卷。雞皮超脆,食落又唔油膩。雞軟骨食落夠曬爽,每啖都好有咬口,雞味都好濃郁!食左咁多肉有啲蔬菜調劑下都好重要,有蘆筍就啱曬,同外面既豬肉片一齊燒,令口感同味道都好豐富。最後係網燒牛小排,顏色鮮豔,就知道燒得啱啱好喇。油脂分佈比較均勻,而且食落好有油感,牛肉味夠曬重,旁邊既伴碟海草都非常高質。呢度細細間,大概可以坐二十人左右,有吧枱有正常枱,好有feel既居酒屋。
今晚收工同個朋友去尖沙咀食飯,揀左黎呢間居酒屋。
七味燒魚翅。味道帶甜,魚乾加上沙律醬味道一流!