2024-02-02
今日同朋友出咗尖沙咀,想食水門雞,發現原來尖沙咀有2間水門雞飯,只相隔一條街,最後我地去咗厚福街分店。店內有多張枱,主要4人枱同6人枱,空間闊落舒服。我地點咗2份午餐(水門雞飯、冬蔭公湯雞絲湯粉),2份小食(泰式腩仔、馬拉盞肉醬芥蘭苗),1份甜品(斑蘭大菜糕),2杯飲品(泰式奶茶、泰式鴛鴦)。水門雞飯 $62水門雞飯餐包有一碗湯同泰式醬,午餐仲包1杯飲品。水門雞份量都幾多,雞肉夠嫩,點埋泰式醬食好惹味。冬蔭公湯雞絲金邊粉 $60泰式辣雞絲湯粉午餐可以加$6轉冬蔭公湯,湯粉有河粉、米粉、金邊粉等選擇,我點咗金邊粉,份量好多,冬蔭公湯底味道正宗,小辣,夠惹味,雞肉唔韌,配搭冬蔭公湯好夾。馬拉盞肉醬芥蘭苗 $24午餐可以加$24點一份芥蘭苗,芥蘭苗夠嫩,肉醬味道唔錯。泰式腩仔 $52腩仔炸得夠脆,肉質肥瘦各半,可以配搭醬汁食。斑蘭大菜糕 $321份甜品有3塊斑蘭大菜糕,每塊糕有2層,上層是斑蘭,下層是大菜糕,糕上面淋上椰醬,整體口感好夾,味道唔錯。泰式鴛鴦 (左)泰式奶茶 (右)
店內有多張枱,主要4人枱同6人枱,空間闊落舒服。
水門雞飯 $62
冬蔭公湯雞絲金邊粉 $60
馬拉盞肉醬芥蘭苗 $24
午餐可以加$24點一份芥蘭苗,芥蘭苗夠嫩,肉醬味道唔錯。
泰式腩仔 $52
腩仔炸得夠脆,肉質肥瘦各半,可以配搭醬汁食。
斑蘭大菜糕 $32
泰式鴛鴦 (左)
泰式奶茶 (右)