2024-11-27 61 views
今日去咗諾士佛台嘅狎鷗亭食韓國嘢。店舖裝修以黃色為主,俾人溫暖嘅感覺。菜式全部由韓國人主理非常正宗。經店員推介試咗佢哋幾個招牌菜,其中有兩款都係我之前未食過。好特別,而且好好味😋呢間居酒屋營業到深夜兩三點 ,喺諾士佛台飲完嘢直接可以上嚟食宵夜。首先,我試咗*韓式青口湯*。呢個湯煲得好大,入面有好多青口,仲有芽菜、皇帝菜同金針菇,湯底清甜,我一口氣飲咗三碗,尤其適合冬天飲用,感覺好溫暖。雖然青口數量好多,但係店員逐粒逐粒幫你將肉起出嚟。服務相當到家👍🏻跟住係*韓式生拌牛肉*。呢道菜同一般牛肉他他唔同,佢有濃濃嘅麻油香味,口感甜甜辣辣,真係好開胃!加上雪梨絲同生蛋黃,令整體味道更加豐富,呢款菜式亦係佢哋嘅招牌鎮店之寶。最後係*烤胸叉牛肉*。呢個牛肉捲埋生菜、大蒜同特製醬汁一齊食,味道好特別,牛肉嫩滑,配搭成個口感好有層次。飲品方面,我試咗*生薑高杯酒*,味道清新,仲有可樂,完美配搭。