2024-12-16
最近我去咗尖沙咀嘅「玄米茶廳」,呢間港式茶餐廳真係好有特色!餐廳環境舒服,適合朋友聚餐或者輕鬆一個人享用美食。我首先試咗 **崩沙牛腩雲吞幼麵**,牛腩煮得幾嫩滑,味道濃郁,湯底清甜,搭配啲雲吞,皮薄餡多,實在係一絕!幼麵嘅口感亦相當好,吸收咗湯汁之後,更加美味。接住我點咗 **四寶飯**,呢碗飯真係唔少得!有叉燒、咸蛋、燒肉、紅腸同埋菜,色香味俱全,份量十足。叉燒燒得正好,肉質鮮嫩,燒肉味道醇厚,而咸蛋更添風味,整個四寶飯食落去,好滿足!最後,我一定要提下佢哋嘅 **紅豆冰**,清爽可口,紅豆煮得剛剛好,唔會太甜,搭配住冰沙,係夏天嘅最佳消暑選擇。而且,我仲試咗 **什果賓治**,水果新鮮,味道自然,飲落去十分解渴,加咗啲冰,真係好舒服!總結來講,「玄米茶廳」真係一個好嘅選擇,無論係食物質素定係環境,都令人感到驚喜。如果你喺尖沙咀,記得來試下!