2017-08-02
同一班朋友去食飯, 有時真係想搵多地方傾計多過食。 今次朋友搵到個地方真係合哂荷車。 我地一行四人去到有間房比我地, 咁就真係點傾都得啦! 朋友仲話已經決定左食咩, 唔駛諗, 正!傾傾下, 一碗老火白肺湯就出現左,比你潤下個口, 你都咪話唔爽。 個湯都算係足料, 湯渣都比我地清左一半, 不錯!之後黎個鮑魚蒸蛋白, 個味好似醉雞, 感覺好似食緊fusion菜, 好得意, 鮑魚都幾鮮同彈牙。 不過食到一半就停左, 因為下一味餸出現左。 當伙記拎個籠入黎個時, 我真係估唔到係咩黎, 開蓋之後見到成隻雞, 心諗, 仲咩唔切左隻雞? 莫非要當手撕雞咁食? 但當師傳切開左之後, 呢個真係好驚喜!! 答案留返比你地去試個時個時就知。魚我覺得不過不失, 再到下一道菜, 黃金四季豆!! 勁香口!! 明明已經七成飽, 但係都食到停唔到。 點知跟住個餸更加合我心水, 蠔丫!! 唔好睇佢好似細細隻, 但係佢個表面脆脆地, 食吓食吓... 比我清左一半。 可能我已經好飽, 最尾個咕嚕肉我只係食左一舊, 微酸, 相比起來之前兩味餸比較香口。甜品係鯉魚芒果布丁, 勁多花奶 , 好耐冇見過係成條大魚咁上。 總括黎講
總括黎講, 我最鐘意個雞, 四季豆同蠔, 但如果個雞放到最後可能會好d, 因為個雞食完會飽左一大半。