2019-04-05 3794 views
香港人愈來愈興食私房菜了~然而私房菜又有幾多間是賞心悅目又值得回味的呢?這家私房菜的人都已上了一把年紀了,有禮貌得來又帶點含蓄。地方不是很大,每日只能做到幾圍客人,還有兩三間獨立的房間,客人可以更有私癮地暢言了。是日有8個菜,包括湯水和甜品,4人份量,每位$330~雖然是4人,但份量相當多,基本上都吃不完。「大白菜豬肺湯」味道真的一流,足料老火湯的味道,尤如阿媽靚湯一樣,每一口都是精華,非常滋潤!豬肺處理得很好,一點腥臭味都沒有,口感像花膠,沾醬油吃,非常美味!「花雕蛋白蒸蟹」份量十足,蛋白幼滑,帶點淡淡的酒香味,大大隻肉蟹,肉質鮮甜,而且蟹膏仲好多,好味。「鮮蝦荷葉飯」很香!每隻蝦都開了邊,撒上蒜蓉,無論味覺或視角都一流!「蒜蓉粉絲蒸扇貝」大大隻扇貝重量十足,無需太花巧,最緊要新鮮!「上湯火腿浸津白」味道清淡得來又剛剛好,份量很多。「薑蔥蒸海斑」蒸煮的時間拿捏得剛剛好,肉質嫩滑又鮮甜!「咕嚕肉」很特別,因為不是用傳統的菠蘿,而是用蘋果肉,酸酸甜甜,很開胃。「芒果布甸」用了很可愛的Hello Kitty模具製作,賣相非常可愛!但是味道上反而一般,不夠真實,質感上可以做得實在一點,如果加
香港人愈來愈興食私房菜了~
然而私房菜又有幾多間是賞心悅目又值得回味的呢?

花雕蛋白蒸蟹

蟹膏

蒜蓉開邊蝦荷葉飯

蒜蓉粉絲蒸扇貝

「上湯火腿浸津白」味道清淡得來又剛剛好,份量很多。
上湯火腿浸津白

「薑蔥蒸海斑」蒸煮的時間拿捏得剛剛好,肉質嫩滑又鮮甜!
薑蔥蒸海斑

蘋果咕嚕肉

「芒果布甸」用了很可愛的Hello Kitty模具製作,賣相非常可愛!但是味道上反而一般,不夠真實,質感上可以做得實在一點,如果加入新鮮芒果肉會更好!淋上淡奶會更香滑。
芒果布甸

整體不俗!能給人住家的感覺,真材實料,絕無味精,放心享用。
花雕蛋白蒸蟹
蟹膏
蒜蓉開邊蝦荷葉飯
蒜蓉粉絲蒸扇貝
薑蔥蒸海斑
2019-03-29 1825 views
整體食物水準不錯, 黃金蝦炸得香脆, 味道亦夠。朋友讚賞花雕蛋白蒸蟹, 酒味剛好。個人認為咕嚕肉略遜一籌, 只能說一般。整體水準有住家飯FEEL, 沒有太大驚喜, 但好味, 絕對可以再試, 而價錢亦合理。唯人手可能不足, 可再改善。

2019-03-28
Birthday
2019-02-11 1723 views
地點:位置好方便,地鐵站行2-3分中環境:地方唔算大,但都算舒服,可以有一間房仔,適合傾計服務:住家式感覺,有笑容,唔錯食物:1) 豬肺湯無味精清甜,住家式味道,2) 蒜蓉蝦籠仔蒸飯,味道好,可惜蝦細肉薄,3) 花雕蛋白蒸鮑魚,花雕味夠蛋白都滑,但鮑魚無咩味,4) 蒜蓉粉絲蒸扇貝,正常味道,5) 蒸海班,火候啱啱好,6) 蘋果咕嚕肉,平時食開都係配菠蘿,配蘋果都唔錯,咕嚕肉就乾同硬左d,7) 上湯火腿津白,清甜,但火腿無咩味,8) 甜品芒果布甸,太差,啫喱粉開總結:整體感覺唔錯,食物味道都ok,食物質素有待提升,個人覺得呢個價錢對比食物應該可以有更好菜式,
地點:位置好方便,地鐵站行2-3分中

環境:地方唔算大,但都算舒服,可以有一間房仔,適合傾計

服務:住家式感覺,有笑容,唔錯

2019-02-10
2018-11-01 2345 views
今日係萬聖節,原本想搵間有氣氛d既西餐廳食下飯,不過生日嘅朋友想食中菜,我地就搵間私房菜同佢賀一賀壽!不過呢餐飯只能話不過不失,同阿媽煮飯差唔多⋯私房菜?!可能我期望高左⋯一入到去格局環境一般般,唔算非常光鮮企理心大白菜豬肺湯湯冇味精, 唔會太鹹太油,唔錯..花雕蛋白蒸鮑魚一黎到, 酒味幾白,蛋白份量都多, 而且滑,鮑魚就係放O係蛋上面蒸lor…鮑魚就冇乜味..荷葉蒜蓉蝦飯賣相OK既, 蒜蓉都幾多,好可惜一咬落D蝦… 林既…蝦唔大隻都算喇…仲要唔新鮮加埋甜豉油, 味道係可以既…不過對D蝦真係幾失望…金銀蒜粉絲蒸炒絲扇貝扇貝算新鮮, 同D豉油粉絲蒜蓉蒸,正常!南乳炆豬手色水OK , 炆得都幾林,而且入味, 都好食既…豉汁盤龍鱔一睇個賣相已經唔太靚,上盤都好好抺下d碟邊,靚靚仔仔上吖,D鱔唔算粗,正常size,個豉汁都幾好夠濃味,好可惜條鱔"林"嘅,肉質唔爽,大打折扣金銀蛋莧菜份量幾多BOR , 莧菜唔老,正常!甜品就真係無心思又唔好食⋯唔好俾個kitty模呃左,佢只係一個用粉開加左少少花奶嘅布甸⋯甜甜地一舊膏,冇乜芒果味果隻lor!$330一位我覺得唔值囉⋯唔期望有咩特別菜式,都會期望用
今日係萬聖節,
原本想搵間有氣氛d既西餐廳食下飯,
不過生日嘅朋友想食中菜,
我地就搵間私房菜同佢賀一賀壽!
不過呢餐飯只能話不過不失,
同阿媽煮飯差唔多⋯
私房菜?!可能我期望高左⋯

一入到去格局環境一般般,
唔算非常光鮮企理心

大白菜豬肺湯
湯冇味精, 唔會太鹹太油,
唔錯..

花雕蛋白蒸鮑魚
一黎到, 酒味幾白,
蛋白份量都多, 而且滑,
鮑魚就係放O係蛋上面蒸lor…
鮑魚就冇乜味..

荷葉蒜蓉蝦飯
賣相OK既, 蒜蓉都幾多,
好可惜一咬落D蝦… 林既…
蝦唔大隻都算喇…仲要唔新鮮
加埋甜豉油, 味道係可以既…
不過對D蝦真係幾失望…

金銀蒜粉絲蒸炒絲扇貝
扇貝算新鮮, 同D豉油粉絲蒜蓉蒸,
正常!

南乳炆豬手
色水OK , 炆得都幾林,
而且入味, 都好食既…

豉汁盤龍鱔
一睇個賣相已經唔太靚,
上盤都好好抺下d碟邊,靚靚仔仔上吖,
D鱔唔算粗,正常size,個豉汁都幾好夠濃味,
好可惜條鱔"林"嘅,肉質唔爽,大打折扣

金銀蛋莧菜
份量幾多BOR , 莧菜唔老,
正常!

甜品就真係無心思又唔好食⋯
唔好俾個kitty模呃左,
佢只係一個用粉開加左少少花奶嘅布甸⋯
甜甜地一舊膏,冇乜芒果味果隻lor!

$330一位我覺得唔值囉⋯
唔期望有咩特別菜式,
都會期望用料靚同新鮮吖,
好可惜兩樣都做唔到⋯
番屋企叫阿媽煮好過⋯
2018-10-17 1690 views
糯米雞切開裹面有糯米飯,糯米吸收晒雞汁嘅精華,正。蛋白花雕蒸蟹貌相吸引用新鮮蛋白,食落去好滑有花雕酒香。聞到花雕酒既香味, 蟹肉結實, 味道好鮮甜蒸扇貝夠新鮮,有鮮味。蒜蓉粉絲吸曬扇具既海水味。
糯米雞
切開裹面有糯米飯,糯米吸收晒雞汁嘅精華,正。

蛋白花雕蒸蟹

蒸扇貝
夠新鮮,有鮮味。蒜蓉粉絲吸曬扇具既海水味。
2018-10-15
2018-07-30 1791 views
自己生日飯自己選了這家,只因為很想吃很久沒吃過的花雕蛋白蒸蟹。我們有自己的房間,這就最好了,聊天都可以聊得痛快點。先是上這個大白菜豬肺湯,這個湯不錯,清甜而真有住家老火湯的味道,我們把湯料幾乎吃光。花雕蛋白蒸蟹,拿出來是香香的,但吃下來是帶點酒的苦味,蟹也沒什麼鮮味。荷葉蒜蓉蒸蝦飯,蝦味是有點,但飯就像普通白飯,沒荷葉香味,感覺是飯還飯蝦還蝦沒有連繫。金銀蒜粉絲蒸扇貝,蒸過頭了,我們一致覺得從未在其他食肆吃過如此韌的扇貝,要花點力才能把肉刮出來。蘋果咕嚕肉,沒什麼特別。蒸海班,蒸的時間可以,但就沒什麼魚味。上湯火腿浸津白,這個就真的幾好味,口中好像滲點奶油味。甜品是芒果布甸,完全得個樣,是用粉開出來的。我與另一位朋友因之前吃過附近一家私房菜,就是有比較,相對食物的質量總覺得HKD330/位是不太值,所以整體而言是有點失望的一餐。

我們有自己的房間,這就最好了,聊天都可以聊得痛快點。

蘋果咕嚕肉,沒什麼特別。
蒸海班,蒸的時間可以,但就沒什麼魚味。
上湯火腿浸津白,這個就真的幾好味,口中好像滲點奶油味。

甜品是芒果布甸,完全得個樣,是用粉開出來的。
2018-07-13
Birthday
2018-07-14 1457 views
前陣子,為慶祝家人生日,特別在潮人私房菜訂位食飯!! 當晚一行五人,被服務員安排到小房間進餐。房間環境非常好,跟大廳相比,非常安靜。當然房間大小對於五人來說也算寬敞,我們坐得非常舒服。 但當然是晚的食物才是重點。在訂位的時候,餐廳已跟我們確定是晚5位用的菜單。如下:1.鮑汁花膠鴨掌2.荷葉蒜蓉蒸蝦飯3.蒸海班4.蘋果咕嚕肉5.上湯火腿浸津白6.蟲草花水晶雞7.大白莱豬肺湯8.甜品各種菜色都非常出色,重點是很少味精。 家人也吃得得開心。滿意滿意!

在訂位的時候,餐廳已跟我們確定是晚5位用的菜單。如下:

6.蟲草花水晶雞
7.大白莱豬肺湯
8.甜品

2018-06-21 1325 views
父親節正日, 父親大人早前話要食私房菜, 上網揾到依間潮人私房菜!!早兩星期打去訂位, 會即刻收到菜單!! 之後落左少少訂.一去到, 已經有一間房準備左俾我地, 環境好舒服! 齊人了, 先來花生豬骨湯, 有專人分埋湯, 好香好足料! 之後有花雕蟹, 聞到好香花鵰味, 食落又唔太覺,最緊要係d蟹殼已經打碎左, 好易食, 好細心!! 之後就係籠仔蝦飯, 超大盤, 爸爸表示好好食, 食左三碗!! 再上鮑魚, 食完其實都飽飽地! 但仲有魚, 雞碟, 咕嚕肉同菜! 碟碟都好大碟, 味道又唔錯!!食到好飽 最後送上鯉魚型布甸, 但真係太飽, 食唔哂

再上鮑魚, 食完其實都飽飽地!

最後送上鯉魚型布甸
, 但真係太飽, 食唔哂
2018-06-17
Father's Day
  • 籠仔蒸蝦飯
2018-06-17 910 views
一年一度會約埋d啱傾啱講嘅舊同事,其實已經可以講已成為朋友,但係每次都頭痛諗食乜,buffet其實最好什麼也有,不過要行出行入囉食物,認真想傾下都要等齊人,今次轉到我負責,所以用openrice揀下有什麼選擇,想酒樓訂一圍全包宴,好彩比我揾到呢間佢有房提供比我地,食物亦幾啱大家,所以就book了。11人要deposit $1100 入脹亦方便。蛋白花雕蒸蟹實用新鮮蛋白滑又濃濃酒香糯米雞真係用雞讓入糯米,呢個餸最特別最驚喜,糯米吸收晒雞嘅精華,好入味真係好!蒸扇貝又點老左些 帶點韌,不過海鮮熟點較安全!南乳炆豬手 炆得好鬆軟又入味,好重骨膠源,膠著口。鹹肉津白普通鹹肉已經無晒鹹味,反而津白軟淋!蒸魚都剛熟又滑其他還有黃金蝦,甜品,碟碟餸都夠份量,個個都夠晒飽。還每人有一罐飲品,人均$330 ! 可惜最後埋單佢地都無囉問我地飲乜囉! 突然有朋問點解無野飲先記得,最後每人有罐飲品take away

蛋白花雕蒸蟹
實用新鮮蛋白滑又濃濃酒香

糯米雞

蒸扇貝
又點老左些 帶點韌,不過海鮮熟點較安全!

南乳炆豬手
炆得好鬆軟又入味,好重骨膠源,膠著口。

鹹肉津白
普通鹹肉已經無晒鹹味,反而津白軟淋!

蒸魚都剛熟又滑

2018-06-15
$330 (Dinner)
本來book這餐是為補祝朋友生日,盛興而來,敗興而返.....(以上是綜合了自己與朋友的感受)一來的茶,給一壼只用一包茶包,還要是陸羽茶包(補多句,陸羽係超市茶包中最cheap那種,同顏色水無異)叫了"亞姐"換壼熱水給我們(泡自己帶來的川寧茶包)1.花生眉豆雞腳湯首先來湯,我訂這個,卻來錯湯(送來豬肺湯,有朋友不喜歡),仲要拿壼湯來,一人一碗就收走湯壼了)湯真的咁貴,添都唔得?!2.海參炆鮑魚<附照片,我影得靚>(味道ok,但真的計得好盡,每樣一件,海參因碎上才2件)3.香煎墨魚餅(幸好夠大件,但係好普通粟米墨魚餅)4.蒸海班(蒸老了的,而且不是新鮮的,是死魚,睇魚眼就知)5.蘋果咕嚕肉(這個菜味道ok,但蘋果不見有什麼特別特出)6.上湯火腿浸津白(超便宜的餸,連火腿都似循環再用般都無味)7.蟲草花水晶雞(這是最細碟的,而且什麼是水晶?)最後個"阿姐"可能聽到我地講唔飽,才講可叫白飯(咁既餸炒飯都無)那時餸已食晒,無人有心機乾啃白飯8.甜品(啫喱粉布甸....)9.汽水每人一罐(已覺得好唔抵,所以點都要拿/飲)出街食,預了比人賺,但唔係預比人呃,我自己都會煮餸,此餐比到

(以上是綜合了自己與朋友的感受)

1.花生眉豆雞腳湯

2.海參炆鮑魚<附照片,我影得靚>
(味道ok,但真的計得好盡,每樣一件,海參因碎上才2件)

3.香煎墨魚餅
(幸好夠大件,但係好普通粟米墨魚餅)

4.蒸海班
(蒸老了的,而且不是新鮮的,是死魚,睇魚眼就知)

5.蘋果咕嚕肉
(這個菜味道ok,但蘋果不見有什麼特別特出)

6.上湯火腿浸津白
(超便宜的餸,連火腿都似循環再用般都無味)

7.蟲草花水晶雞
(這是最細碟的,而且什麼是水晶?)

8.甜品
(啫喱粉布甸....)

9.汽水每人一罐(已覺得好唔抵,所以點都要拿/飲)

出街食,預了比人賺,但唔係預比人呃,我自己都會煮餸,此餐比到盡材料$600-$700
我不是為拿著數,都係個句,錢我地付得起(所以今次當自己識店不清,誤信openrice),但這樣的質素,即使有客人來,也只此一次,下不為例

我朋友也吃過幾間私房菜,真心覺得這家真的最差

#好少在openrice留評語,但真心不想再有人被騙
#物非所值
#5個女仔食$1600都唔飽係乜玩法?
#之後去咖啡弄,每人比$80飲得食得好開心
#佢仲有間叫"名人私房菜"大家小心咪中伏
2017-11-11 767 views
一班人食飯, 有時食下中菜都唔錯, 我地唔鍾意好逼既環境, 又想一班人好舒服咁傾計, 好多餐廳都會有一種食完就要走既感覺, 付我地覺得好趕好唔自在, 於是朋友上網搵到一間私房菜, 相信就可以比到呢個感覺比我地!我地去到成間餐廳都好有住家FEEL, 職員見到我地一班人, 就比左間房比我地。 我地點完菜後, 仲可以輕輕鬆鬆, 一路睇電視一路等菜黎, 成個感覺都好舒服, 同出面既餐廳食飯既感覺完全兩回事!一開始上老火湯比我地濕濕喉嚨先~ 紅蘿蔔大白菜豬肺湯呢D乾燥又涼既天氣飲就最岩, 湯好足料, 用左好多材料去煲, 飲落清甜又唔肥膩! 我地都爭住飲, 湯渣都好有味道, 紅蘿蔔超甜! 煲老火湯都要有好多心機同時間去煲!之後就到大大隻糯米雞, 菜如其名, 真係一大隻脹卜卜既燒雞, 裡面包住糯米飯, 個雞好嫩滑, 糯米雞濕度同黏度都好好, 糯米飯仲有蔥粒同花生, 令糯米飯變得好有層次同口感。果然係招牌菜!胡椒蝦都係一道好出色既菜式, 蝦肉好結實彈牙, 胡椒味都幾香! 又唔會整得太咸, 調味岩岩好!我地一班人食完飯仲可以開開心心傾計, 完全無好急趕既感覺! 食得開人又舒服, 呢個先至係令人回頭既好餐

我地一班人食完飯仲可以開開心心傾計, 完全無好急趕既感覺! 食得開人又舒服, 呢個先至係令人回頭既好餐廳!
2017-11-08 492 views
舊同事一齊聚埋一齊去食飯, 我地成日都出去食日本菜、泰國菜等等, 今次我地搞搞新意思, 食下私房菜!😆😆我之前已經做好功課, 上網睇下邊間好食, 於是就揀左食潮人私房菜💁🏻我地入到去安排左房間比我地, 好有私人空間既感覺!❤️ 入面仲有電視比我地睇, 成個設計都好有屋企既味道💕我地揀左幾樣佢呢度出名既招牌菜✨✨ 首先上既係黃金四季豆, 姐係將咸蛋黃壓爛炒成沙再炒四季豆, 聞落都已經好香, 食落咸蛋黃已經起沙, 咸蛋味好濃, 四季豆已經入哂味, 口感好豐富!😋😋糯米雞真係一隻雞上, 好特別既一道菜, 🐥雞身釀滿糯米飯, 糯米飯中有雞既香味, 而家天氣開始涼涼地, 食下D糯米飯暖暖身都唔錯!😚😚食中菜, 食魚就知道果間餐廳既技術掂唔掂, 我地點左糟滷炒桂魚, 條魚都幾大條, 起哂肉, 食落條魚好滑好鮮甜又入味, 😃😃 無咩魚骨, 煮得岩岩好, 汁有少少酒香味, 整得非常出色, 我地好快就清碟!😁😁😁我地都食到好飽, 食得出係住家菜, 而且無味精, 食完都唔會覺得好口渴👅, 有時出街食, 食下呢D私房菜都唔錯, 下次會再黎食下其他唔同既菜式, 等我呀🤗🤗

我地一入到去, 同其他餐廳相比, 已經有不一樣既, 入到去果然好有家的感覺。職員安排左房比我地, 之後佢就介紹一下餐廳既招牌菜。呢度雖然話私房菜, 但都有好多菜式比客人選擇, 。我地點左幾道菜, 分別係花雕蛋白蒸蟹、蘋果咕嚕肉、黃金四季豆同糯米雞。花雕蛋白蒸蟹一黎到已經令我地好驚訝, 隻蟹好大隻, 蟹蓋中都有唔少蟹膏, 蟹鉗好大好多肉, 好鮮甜, 蛋白好嫩滑, 有些少花雕味, 更有濃郁蟹既鮮味, 蛋白吸收哂所有精華。邊個話糯米雞係無雞? 呢度糯米雞一打開就有一大隻雞, 糯米飯已經入哂味, 黏度恰度好處,粒粒分明, 而雞肉好嫩, 兩者一齊食, 更加好味!蘋果咕嚕肉就真係第一次試咁既配搭, 咕嚕肉炸得好香脆, 仲有陣陣蘋果香味, 食落酸酸甜甜幾開胃, 估唔到咁既配搭都可以比佢諗到, 帶比我地新鮮感, 蘋果同咕嚕肉都可以係埋一齊!我地都清得七七八八, 最後一定唔少得甜品!芒果布甸做成鯉魚型, 好可愛。水塘變作花奶, 花奶好香滑, 芒果布甸入口即溶。食左咁多道菜, 最後食一道甜品畫上完美既句號。呢度無論環境同菜式都比到我家既感覺, 果然係私房菜!

職員安排左房比我地, 之後佢就介紹一下餐廳既招牌菜。
呢度雖然話私房菜, 但都有好多菜式比客人選擇, 。
我地都清得七七八八, 最後一定唔少得甜品!
呢度無論環境同菜式都比到我家既感覺, 果然係私房菜!
2017-09-20 353 views
單身狗又有聚會啦,今次係私房菜飯聚,大開眼界,聽聞私房菜一向都係菜式獨特取勝,唔知又食到咩特別既菜呢?坐低飲番碗湯先,湯係白菜豬肚,清甜解渴,有種想再追飲既感覺黃金四季豆,竟然比佢諗到用咸蛋黃炒四季豆,鹹鹹地好惹味,令到平平無常既四季豆忽然地又可以咁好食蘋果咕嚕肉,酸酸甜甜,咕嚕肉唔會太粉,汁都沾得夠平均,唔會太多亦唔會太少,略嫌青椒份量唔夠多胡椒蝦,胡椒味有少少辣辣地,同蝦炒埋一齊,比平常豉油美極蝦多左份辣,更加惹味,不過如果剝左殼就更入味炒桂魚,用左特別的汁去煮,有陣陣酒香味,魚肉捲成一舊,微微咬開又食到,夠滑,份量亦好多,魚超大條糯米雞,面頭超多花生芫茜,原隻雞裡面釀上糯米飯,雞肉不會太鞋口,糯米黏度剛好,陣陣香味都由雞裡面逼發出黎,結果令雞充滿糯米味,而糯米又充滿雞味,不錯
坐低飲番碗湯先,湯係白菜豬肚,清甜解渴,有種想再追飲既感覺
2017-09-20 324 views
潮人偶然都要食下煮家菜,所以識揀呢間潮人私房菜啦,有海鮮各樣菜,只要早少少訂位就得,黎到就有得食黎到先飲番個湯先,個湯都幾好味,味道唔會太淡,飲啖湯吹兩嘴,再食少少湯料,好快就上主菜花雕蛋白蒸蟹,一大片蛋白,加上非常奪目的一隻蟹,聞上去非常之香的花雕酒味,令人賞心悅目,仲有蟹的鮮味,非常多肉,正!胡椒蝦,蝦夠新鮮大隻,肉質爽口彈牙,最緊要係胡椒味重而入味,蝦先食得夠滋味糟滷炒桂魚,其實我一開始都唔太清楚糟滷係咩意思,但當下食落去淨係知好味,魚肉又滑又嫩,糟滷原來係一種酒類調味,所以食落有少少酒味,加埋爽口既雲耳,好味呢整體黎講菜式都係比較創新,外面都未必有試過,味道不錯,價錢亦合理