2024-08-13
Akita Teppanyaki❤️ 尖沙咀老牌鐵板燒水準店😍..呢間秋田日式鐵板燒♨️ 係尖沙咀已經屹立十多年了,幾年前生日🎂 朋友都同我係度食飯慶祝過,無論食物質素 & 慶祝安排都是信心之選呢!整間餐廳充滿住和式風格,和服、燈籠、竹簾、清酒都係呢間鐵板燒既經典裝潢。主打日本傳統Teppanyaki, 席前精彩既料理,既是視覺 & 味覺既享受。晚市設有【二人前套餐 Akita / Yokohama】 秋田 $888 p.p. / 橫濱$1,500 p.p🔸前菜季節沙律:櫻桃蘿蔔、水晶海草、生果蕃茄,配上胡麻醬很清爽又惹味。🔸魚籽鵝肝蒸蛋小小一客蛋味濃,魚籽鵝肝有提鮮作用。🔸原隻鮮活時令龍蝦生猛原隻龍蝦🦞 生燒而成,肉質新鮮彈牙加上濃郁蝦膏製成既醬汁鮮味滿滿。底下烘過既多士香脆,一口滋味。🔸原隻鮮活南非鮑魚配昆布忌廉海藻汁,先吃原味 再蘸點奶香醬汁更惹味。🔸季節時令海鮮 (鮮帆立貝)厚肉帶子,鮮嫩美味,外焦內嫩。🔸香煎頂級鵝肝 肥美既鵝肝扒滿有鵝油香🖤,併酸甜香黑醋汁 &多士吸油,一口的幸福!最近吃一口鮮菠蘿🍍 解膩喔。🔸鹿兒島霜降和牛薄燒卷🔸鹿兒島霜降和牛厚燒 (配芥末& 鹽昆布)2款和
晚市設有【二人前套餐 Akita / Yokohama】
秋田 $888 p.p. / 橫濱$1,500 p.p
🔸前菜季節沙律:
櫻桃蘿蔔、水晶海草、生果蕃茄,配上胡麻醬很清爽又惹味。
🔸魚籽鵝肝蒸蛋
小小一客蛋味濃,魚籽鵝肝有提鮮作用。
🔸原隻鮮活時令龍蝦
🔸原隻鮮活南非鮑魚
配昆布忌廉海藻汁,先吃原味 再蘸點奶香醬汁更惹味。
🔸季節時令海鮮 (鮮帆立貝)
厚肉帶子,鮮嫩美味,外焦內嫩。
🔸香煎頂級鵝肝
肥美既鵝肝扒滿有鵝油香🖤,併酸甜香黑醋汁 &
多士吸油,一口的幸福!最近吃一口鮮菠蘿🍍 解膩喔。
🔸鹿兒島霜降和牛薄燒卷
🔸鹿兒島霜降和牛厚燒 (配芥末& 鹽昆布)
2款和牛處理得宜不會過火,口感十分討好😍!炙薄燒牛🐮 夾上香蔥更豐富;和牛粒🐮 則充滿牛脂香一口爆發 油花十足。2種口感各有風味。
🔸秋田炒飯 (櫻花蝦、香蔥、雞蛋,咸香十足)
🔸炒椰菜 (香菇、芽菜)
🔸龍蝦清湯 (用龍蝦頭熬成湯清,清清味蕾)
🔸精選甜品 (豆沙銅鑼燒 & 日本雪糕)
🔹麒麟生啤 $60
Draught Beef Kirin Ichiban
🔹巨峰乳酸 $42
Lactic Acid Kyoho Grapes
×××[秋田鐵板燒刺身專門店 -Akita Teppanyaki]×××