2020-09-12 5698 views
上次A姐帶咗我去海景嘉福洲際酒店玩staycation,package仲包埋體驗60分鐘嘅威士忌大師班,令我對威士忌加深咗認識,而我哋仲試咗唔少威士忌添呀!但講到海景嘉福洲際酒店,又點可以唔試試佢哋間好出名嘅意大利餐廳呢?就當獎勵A姐今次staycation嘅安排,所以我哋晚餐嚟到由英國名廚Theo Randall主理嘅Theo Mistral by Theo Randall,佢雖然係英國人但有一顆意國心,聽聞佢仲係Jamie Oliver 嘅啟蒙大師添呀!既然咁開心,當然要飲返杯Sparkling,呢隻Bottega Prosecco DOC好容易入口,作為餐前酒真係一流。坐低之後,先上咗一個麵包籃,份量好多,而且味道都好好,但我哋都唔敢食太多,怕之後嘅嘢食唔落。Insalata Di Granchio E Aragosta呢個龍蝦蟹肉沙律,用咗新鮮嘅波士頓龍蝦同蟹肉整成,鮮味十足!配上翡冷翠茴香、火箭菜同菊苣而成嘅沙律,好好味呀!配埋頭先嘅Prosecco,真係好夾!Tratare Di Tonno, Arance E Cacao超鍾意食呑拿魚嘅我哋,特登叫咗呢個吞拿魚他他,餐廳用

Bottega Prosecco DOC

麵包籃

超鍾意食呑拿魚嘅我哋,特登叫咗呢個吞拿魚他他,餐廳用咗大量嘅吞拿魚魚生製作,十足足料,配上紅辣椒、青瓜等等嘅配料,令到呢個吞拿魚他他更有口感,更突顯吞拿魚嘅鮮味。

Cappelletti Di Vitello
當年我仲未識A姐,佢曾經試過獨遊意大利,仲話香港嘅意大利雲吞係無得比,今日佢終於搵到喺香港都可以好好味嘅意大利雲吞啦!呢個意大利雲吞入邊係小牛肉配上牛肝菌汁,牛肉味香濃,配上淡淡嘅醬汁,意外地好match好好味。我哋就配咗杯紅酒Bottega Cabernet Sauvignon,有淡淡嘅黑莓果香,吊返牛肝菌同小牛肉嘅鮮味。

Arrosto Di Faraona
至於主菜方面,我哋就揀咗從來冇食過嘅珠雞,聽店員講,佢哋嘅珠雞唔可以太大隻,又唔可以太細隻,要啱啱好,咁啲肉質先會夠滑。果真,呢隻珠雞真係好滑,配上獨特嘅百里香同檸檬皮等製成醬汁,令味道大大提升。另外,記住連埋個麵包一齊食,口感即刻豐富大增。配菜仲有加咗番紅花嘅烤薯仔同勁甜嘅甜椒,千祈唔好錯過。
Arrosto Di Faraona

Merluzzo Al Vermouth E Porcini
呢個焗大西洋嘅黑銀鱈魚,魚肉無骨超滑,啖啖肉,夠晒滿足。另外配菜嘅分別有小蘿蔔同用牛肝菌、茴香同百里香整成嘅瑞士甜菜。食魚就當然係配白酒,職員介紹Sauvignon Blanc嘅COSTA DI GIULIA Bolgheri Bianco,入口有少少酸,提升鱈魚嘅鮮味。

Tiramisu
呢個Tiramisu係呢度嘅名物,真係好香濃同好滑,而且賣相一流,少女心嘅呢隻即刻心心眼,仲要打卡影相添。

Crostata Di Limoni Di Amalfi
食到飽飽,最啱就係有啲酸野,令到自己消消滯,所以我哋叫咗呢個檸檬撻,檸檬嘅香味十足,酸酸甜甜,為呢個晚餐畫上完美句號。
Crostata Di Limoni Di Amalfi

(記住Like同Share畀朋友)

2020-09-06
$800 (Dinner)
Bottega Prosecco DOC
麵包籃