2024-02-07
香箱蟹肉+柚子啫喱+靜岡果茄香箱蟹鮮味相對突出,口感比較豐富,配而柚子啫喱 和 靜岡果茄,整個口感偏向相對清甜清新,作為前菜相當開胃九洲石門鯛+紫蘇花石門鯛油香較為重身,師傅今次用紫蘇花作為配搭並且教我地要將紫蘇花籽先壓一壓 再連石門鯛一齊食。整個感覺好特別,食落去好清新而且仲帶有少少花香味。吞拿魚他他配芽蔥和牛油果吞拿魚他他拌左少許醬汁,牛油果粒 同埋 芽蔥,並且配上薄脆撻皮。三者加埋一齊,口感味道相當豐富,相當熱愛這道菜。北海道(帆立貝+赤貝)北海道赤貝和帶子皇刺身,帶子皇十分鮮甜,可以將橘子片先搽係帶子到再食,味道好清新,而且橘子味唔會搶走帶子既鮮甜,相當開胃。師傅將赤貝切成一串既樣貌,相對易入口,赤貝既鮮甜和香氣相對濃郁,幾岩重口味既人去食。鞍魚魚肝 醃製奈良西瓜第一次試奈良西瓜配搭魚肝,魚肝味道相當鮮甜配上咸咸地既西瓜漬,一甜一咸兩者好搶既味道竟然可以平衡到,濃而不膩白子配辣椒蘿蔔蓉 白子口感綿密,食落口個感覺有啲似海膽,相對creamy,而且師傅在底部擺放昆布,令到白子食落口既時候,都會帶有少少昆布味道,更加帶出白子鮮味熟八魚八爪魚口感軟腍又有鮮味,配上少許芥末,整個口感層
九洲石門鯛+紫蘇花
吞拿魚他他配芽蔥和牛油果
北海道(帆立貝+赤貝)
鞍魚魚肝 醃製奈良西瓜
白子配辣椒蘿蔔蓉
熟八魚
八爪魚口感軟腍又有鮮味,配上少許芥末,整個口感層次亦都提升左!
北海道鰆魚
香煎後鰆魚油脂味更加濃郁,師傅有提及過鰆魚屬於白肉魚類,口感同肉質細嫩,味道較為清淡,反而魚香味會重過同突出過其他魚。
Sushi
剝皮魚+生魚肝+細蔥 :剝皮魚壽司,配上生魚肝。整個配搭特別,剝皮魚本身既油份幾香,魚肝突出魚肉香濃既味道
北海道凹貝(響螺):肉身豐厚,口感柔軟細膩
關鯖魚:肉質較為紮實,口感富有彈性,油脂感較為重
生八爪魚 岩鹽 柚子:師傅先在八爪魚切幾刀,再淋上岩鹽同柚子汁,口感軟淋,好清新。
炙燒梭子魚:師傅在上菜前先火炙過魚身表面,帶出魚油香味同口感,食落口外脆內軟
中拖羅+岩鹽:岩鹽配上中拖羅,食落充滿咸鮮味。口感層次好特別
海膽:淺橙黃色既海膽,味道濃厚,反而回甘強勁,食落口好鮮甜。師傅都有話冇任何添加劑,極新鮮!
食完壽司之後就有一道暖暖嘅魚湯
師傅講話,成條魚先烤過再煮湯,所以味道鮮甜而濃郁
豆腐雪榚配oreo餅碎和紫蘇花:清新豆腐味雪榚配上oreo餅碎,令整道甜品口感層次感多左,再配上紫蘇花既花香味,完美地為整個晚餐劃上一個完美既句號