2024-04-30
👦🏻👧🏻去完尖沙咀睇戲,就一齊去左發掘尖沙咀既特色米線🍜,而今次👦🏻👧🏻就黎到一間小店雲香園,試吓佢既米線🍜。🌟小鍋米線(豬頸肉/墨魚頭/牛腩/豬軟骨)呢間餐廳湯底不錯,用左豬大骨煲足6個鐘,誠意十足。配料有芽菜,韭菜,酸菜,蔥同埋芫荽(👦🏻走左肉碎),由於👦🏻唔食得辣既關係只叫左BB酸辣湯底,辣味幾溫和,用咗甜酸菜嚟煮湯底,甜酸辣集於一身,幾好飲!而豬頸肉外脆內爽口;墨魚頭爽口彈牙;牛腩炆得極淋,咬落唔痴牙;豬軟骨既肉比較軟身易咬,軟骨可咬但未至於入口即化。🌟小鍋米線(紫菜/雞翼/台灣腸)湯底頭先都提及過,而有少少唔同既係👧🏻要左BB麻酸辣湯底,👧🏻就覺得可以辣多少少!雞翼肉嫩多汁,滷水味頗入味;紫菜盡吸湯底精華,冇咩沙又嫩滑。🌟蒜泥白肉蒜泥白肉用咗熱既薄五花腩片肥而不膩,咬落去豬肉口感軟嫩,肥瘦均衡,配上紅油同蒜茸,味道香濃,值得推介!🌟熱奶茶☕️呢個熱奶茶真係重心推介!問過店員,奶茶用左幾款茶葉泡製,飲落去茶香奶滑,比較薄身同淺色,夠哂港式味道👅,問番先知特登出面學過沖奶茶,米線店都可以飲到茶記質素奶茶真係夠曬誠意!
🌟小鍋米線(豬頸肉/墨魚頭/牛腩/豬軟骨)
🌟小鍋米線(紫菜/雞翼/台灣腸)
🌟蒜泥白肉
🌟熱奶茶☕️