喺金巴利道嘅「Ssal Bori Ssal」,一入門口就覺得自己穿越咗去韓國!木系裝修、掛滿傳統韓式擺設,仲有播住BTS嘅背景音樂,真係好似去咗韓國阿豬媽屋企開飯啊~😆 .前菜先嚟個韓式小菜三連擊!泡菜夠酸辣、豆芽爽脆、蒜心帶少少甜,全部免費送👏 不過重頭戲一定係個「韓式豬手Braised Pig Trotters」——上枱嗰陣嚇親!超大碟,啖啖肉肥瘦均勻,膠質多到黏住嘴唇,點埋韓式辣醬同包生菜食,即刻冇晒油膩感,兩個人食到捧住個肚都清唔晒!🐷💥 .仲有「韓式燴牛尾Braised Ox Tail Stew」真心驚豔!牛尾炆到超軟嫩,一啜就骨肉分離,濃郁嘅醬汁撈飯簡直係「白飯小偷」,朋友差啲想舔埋個煲!🍚🔥 鐵板控必試「鐵板炒年糕Shy Fried Tteokbokki」,年糕外層煎到脆卜卜,咬落去煙韌得嚟仲keep住熱辣辣,甜辣醬汁仲有啲魚糕同芝士,邪惡但停唔到口啊~🧀 .最正係呢度有超過70款馬格利酒同米酒!由原味到水果味、甚至竹炭味都有,我哋試咗蜜桃味同香蕉味,甜甜地易入口,啱晒女仔gathering邊飲邊吹水!🍶✨ 餐廳仲有好多韓國人幫襯,證明夠地道啦~ .下次想喺香港搵
下次想喺香港搵個「韓國家常風」飯堂,呢度絕對係首選~🇰🇷💯
2025-04-11
Type of Meal