2018-07-13 2971 views
今日假期都要返公司做嘢,同事由朝忙到晚,幫老板成功接到一單大生意,所以老板請我們食飯,佢訂左尖沙咀龍門金閣海鮮酒家。話果間D菜式不錯,又有懷舊中菜,重好好味!放工我們就一同前往。老板點了幾度菜式。避風塘瀨尿蝦肉,我喜歡食瀨尿蝦,因為蝦肉非常鮮甜,但我又怕剝殼好麻煩,這度菜就最岩我,已去殼的蝦肉加上薄薄的脆漿,炸過之後用炸蒜再炒,啖啖肉,又香又甜真美味!避風塘百花釀鮮魷,侍應介紹鮮魷是印尼新鮮運到的,特別厚肉和鮮甜,中間釀入蝦滑再泡油,之後用加入大量炸蒜,爽口彈牙好特別的口感,味香又鮮甜。脆皮炸豬手,豬手都好大隻,將皮炸至金黃色脆卜卜,肉質鮮嫩又入味。配中式芥末醬甚滋味!秘制黑醋骨,個秘製黑醋汁相當惹味,酸甜度適中,排骨肉質軟嫩有口感。生炒臘味糯米飯,除了臘味,還有蝦米仔、花生和芫茜。糯米飯炒得夠味,加上有臘味伴炒,令味道更香更惹味!黃金蝦球,大蝦球加入脆漿炸至金黃色,再用咸蛋黃炒過,外層口感酥脆,味道咸香,內面的蝦球好爽口。飯後店家還有糖水送,芋頭面米露,滿足的一餐,多謝老板!臨走見到龍門老板在整理新菜單,同事們齊說下次再來試試喔!

老板點了幾度菜式。

飯後店家還有糖水送,芋頭面米露,滿足的一餐,多謝老板!

臨走見到龍門老板在整理新菜單,同事們齊說下次再來試試喔!
2018-07-08
Type of Meal
Dinner
  • 避風塘瀨尿蝦肉避風塘百花釀鮮魷脆皮炸豬手秘制黑醋骨生炒臘味糯米飯黃金蝦球