2023-01-11
🎶 𝕊𝔼𝕀𝕂𝕌𝕌 - 𝕋𝕊𝕀𝕄 𝕊ℍ𝔸 𝕋𝕊𝕌𝕀〰️ 近年來香港都有好多不同Omakase可以選擇,價錢豐儉由人,但係今次選擇左呢一間性價比高嘅尖沙咀地舖,位置喺尖沙咀韓國街入面,餐廳配色方面主要係木色材質,店員亦都殷勤地接待,小店來講環境好舒服,唔會感到好侷促。〰️ 整體來講餐廳嘅刺身質素比較新鮮,食材上枱亦有鋪排。聖誕節🎄諗咗好耐同 火火🔥食咩好,揀咗好耐就食佢最愛嘅日本🇯🇵菜。網上發現到呢間餐廳,就立即book枱了😃🍽 🔹晴空 Christmas Dinner Course $1080🎄前菜 我哋點咗兩個套餐,其中一個係午餐,一個係聖誕套餐。兩個套餐都會有沙律食,沙律菜味道新鮮,合格👌🏻🎄茶碗蒸內有蟹肉絲、帶子、鮮冬菇,入口淡淡鮮甜味,細嫩香滑感覺,另一款亦加入三文魚子,味道更鮮甜。🎄真鵰魚薄切 味道比較淡味,肉質有彈性🎄真蠔 - 柚子汁配襯生蠔鮮甜寒鰤魚 - 日本洋蔥,肉質比較厚身,魚味較濃。🎄拖羅 - 先食咗冇燒過既肉質較實,有咬口,再食燒過味道更濃郁🎄赤麵豉煮國產牛肉-蘿蔔、牛肉、冬菇我好感激佢哋將牛肉煮得好淋,平時我真係唔會食牛,火火不停讚點都要食一啖😇😇🔜冇諗過赤麵豉汁咁好
🍽
🎄前菜
🎄茶碗蒸
🎄真鵰魚薄切
味道比較淡味,肉質有彈性
🎄真蠔 - 柚子汁配襯生蠔鮮甜
寒鰤魚 - 日本洋蔥,肉質比較厚身,魚味較濃。
🎄赤麵豉煮國產牛肉-蘿蔔、牛肉、冬菇
🔜
冇諗過赤麵豉汁咁好食,牛肉冬菇同蘿蔔都完美地吸收左醬汁,味道濃郁😊
🎄壽司 🍣
炙燒左口魚-咬落去爽又甜,入口即溶
龍蝦 -爽彈鮮甜
九州深海池魚-入口魚油甘香,口感鮮嫩肥美
北海道海膽-口感濃厚甘甜
大拖羅-油脂最甘香,所以我放到最後先食,口感最豐富。
吞拿魚手卷
好多魚蓉,啖啖滿足。
龍蝦湯-
湯比較薄身,龍蝦味較清鮮美,入口甜而不膩。
➰
🔹生燒鰻魚丼
著重食材嘅鮮味,沒有過多嘅醃料塗至鰻魚,鰻魚係比較厚身,鰻魚亦能處理至外脆內軟。
🔹玉子燒
蛋味香濃口感濕潤,不會太甜。
🔹豆腐魚餅
另外點左啲小食,外表稍為煎香,配上三文魚子,味道不單薄。
🔹捲蛋
是日甜品以捲蛋作為總結,蛋糕濕潤,而且好多cream,怕甜嘅我哋就無乜感興趣😆
➰
🔍 題外話
餐廳店員每一個都好有禮貌,會不斷幫我哋添加熱茶,即是聖誕節當天有幾凍,叫佢哋貼心嘅服務都好窩心😛
📌 晴空日本料理 (尖沙咀)
📍 尖沙咀金巴利街8號地下1號舖