2012-05-05
之前試過銅鑼灣店,覺得唔錯。今次路經尖沙咀而友人又想吃意大利菜。便到這間晚飯。試完之後還是覺得銅鑼灣店水準較好。Oceanna一直都在做生蠔promote,任何品種半打以上只需$26隻,無奈朋友不太好生蠔,所以今次都無叫到。前菜方面叫了薄片生牛肉,凱撒沙律同埋焗田螺。沙律及田螺都ok唔錯。但係生牛肉就真係要彈一彈,首先唔知係咪d牛肉唔係咁新鮮定係雪得太耐。因為唔同一般既鮮紅色,係有d啞紅色。另外最失敗係唔知點解d黑松露醬多到可以係查滿一整碟既牛肉,比我感覺會係因為d牛肉唔夠新鮮所以先要用多d黑松露去掩蓋番d無味既牛肉。成碟菜除左黑松露味之外係無其他味道既。失望之作。主菜方面點左蜆肉意粉,意式蘑菇意大利飯同埋西冷牛扒。牛扒同蘑菇意大利飯都唔錯。牛扒成數剛好,意大利飯都係好重菇味,好菇之人必試推介。但係個意粉就一般般,d蜆好似煮得熟過頭,完全都唔彈牙,另外成個意粉係一滴汁都無。雖然我知呢個意粉係比較少汁,但係之前喺銅鑼灣食都唔會係一d汁都無,應該可以食到一d橄欖油同埋香蒜味。個意粉無咩味之餘重要食落去好油好肥下。又一失望作品。甜品方面點左Tiramisu同拿破侖餅。Tiramisu唔錯,拿
試完之後還是覺得銅鑼灣店水準較好。
前菜方面叫了薄片生牛肉,凱撒沙律同埋焗田螺。
成碟菜除左黑松露味之外係無其他味道既。失望之作。
主菜方面點左蜆肉意粉,意式蘑菇意大利飯同埋西冷牛扒。
個意粉無咩味之餘重要食落去好油好肥下。又一失望作品。
甜品方面點左Tiramisu同拿破侖餅。Tiramisu唔錯,拿破侖亦夠脆。
服務方面就ok啦,可能當晚比較忙,d員工望上去好似無咩表情咁,亦都唔夠主動,熱水都係要叫幾次先會加。
另外最不滿既係由頭盤到主菜再到甜品,每樣都起碼等超過20至30分鐘先上到菜。
我明白可能因為忙,但係要等差不多半個鐘先上菜就真係令人難以接受。
總括黎講,同銅鑼灣店仲有一段距離。
以呢個消費指數我認為可以得到更好既食物同埋服務囉,無奈銅鑼灣時代廣場店已經結業。
下次想食西餐而又想食海鮮都會再黎既,但係唔會短期內,希望餐廳方面可以再改善一下。
如果唔係都好難再比你地,始終市面上選擇都唔少。
今次就比過喊臉你,我相信都仲有好大既改進空間。