2021-06-13
最近依間元朗嘅壽司店名氣好大好受歡迎,連預約都要等幾個月,我抱住好大嘅期望去,食完之後覺得,除咗抵食之外都冇乜嘢特別了。$350 10件,$550 15件第一件先食白身魚,真鯛第二件櫻鱒赤貝,鮮味不足,亦不夠爽口深海池魚,平時來講我最鍾意就係食深海池魚,但依件真心有d失望調味帶唔出深海池魚的油香,如果係千兩食到依件壽司我當然冇投訴啦,但係依度係壽司店啊嘛池魚備長炭燒梳子魚,10件壽司套餐唯一一件炙燒過梳子魚上有濃濃的炭香味,不錯全餐最好食嘅一件: 蛋黃漬牡丹蝦平時好少食到蛋黃漬蛋黃的滑嫩同牡丹蝦好夾,配合面頭的蝦膏整體有level up到!喜歡海膽,外面的紫菜有點太大,導致紫菜味太搶,不得平衡,浪費了海膽原有的味道中拖羅,正常來講係最安全嘅一舊壽司,可惜佢豉油味道太濃,咸味over左,aftertaste 唔再係拖羅嘅油香,反而變成豉油咸味講真依個價錢有咁嘅質素都冇乜咩好投訴,總體來講當然不難食,但係冇乜”wow”的感覺。魚生上面多數都加豉油,冇變化得來亦都突出唔到魚生嘅特性,導致有幾舊魚食落去都覺得差唔多,有點可惜。同埋平時最後尾都會配個手卷/烏冬/兩舊玉子等等,留意番依度係冇嘅都算
$350 10件,$550 15件
第一件先食白身魚,真鯛
真鯛
第二件櫻鱒
赤貝,鮮味不足,亦不夠爽口
池魚
備長炭燒梳子魚,10件壽司套餐唯一一件炙燒過
梳子魚上有濃濃的炭香味,不錯
全餐最好食嘅一件: 蛋黃漬牡丹蝦
平時好少食到蛋黃漬
蛋黃的滑嫩同牡丹蝦好夾,配合面頭的蝦膏
整體有level up到!喜歡
講真依個價錢有咁嘅質素都冇乜咩好投訴,
總體來講當然不難食,但係冇乜”wow”的感覺。
都算不過不失嘅,如果想食好一啲嘅壽司,我寧願比多$200有更多更好的選擇