2024-08-07
有幸獲HKGAA香港女童軍總會邀請,參與「油」來「友」往 多元為食遊,同大家介紹下油尖往區 少數族裔經營既餐廳今次黎到佐敦,同大家介紹一間尼泊爾家庭式小餐館 一 My Italian Father Reeti Riwaz Griha My Italian Father Reeti Riwaz Griha 由在港 尼泊爾人Charlie一家主理,雖然種族、語言吾同,但老闆同老闆娘笑容都非親切,比人有種街坊街里既感覺🌟Aloo Chop $35尼泊爾街頭小食之一,將薯仔壓成茸,加入特色香料等調味,制成薯餅,口感軟綿,搭配尼泊爾醬料,變得非常惹味🌟Pani Puri $40尼泊爾街頭小食之一,將麵糰炸成小球,加入香料、薄荷水、洋蔥、薯仔、鷹嘴豆等,小球外脆,內餡微微辛辣帶香料味,極具異國風味,完全系一種全新既味蕾體驗🌟Nepali Milk Tea $15同港式奶茶好吾同,尼泊爾奶茶有種好獨特,屬於香料既香氣🌟尼泊爾特色甜品甜品都幾特別,有幾分似酸忌廉加乾果、果仁、提子乾,酸酸甜甜📍My Italian Father Reeti Riwaz Griha地址:佐敦炮台街87號地下A&B號
🌟Aloo Chop $35
🌟Pani Puri $40
🌟Nepali Milk Tea $15
同港式奶茶好吾同,尼泊爾奶茶有種好獨特,屬於香料既香氣
🌟尼泊爾特色甜品
甜品都幾特別,有幾分似酸忌廉加乾果、果仁、提子乾,酸酸甜甜
地址:佐敦炮台街87號地下A&B號舖
#佐敦 #MyItalianFatherReetiRiwazGriha #女童軍 #尼泊爾菜 #油來友往 #覓食佐敦 #食在佐敦 #佐敦食乜好 #為食關注組 #香港美食地圖 #香港女童軍總會 #油來友往多元為食遊 #九十後行到邊食到邊 #賽馬會青年領袖獎章計劃 #香港賽馬會慈善信託基金
#HKGGA #YoWoThinkTank #AlooChop #PaniPuri #NepaliMilkTea
#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE