2025-01-28 237 views
今日經朋友介紹去咗灣仔船街一間叫灘五鄉(日式居酒屋),我覺得好特別嘅居酒屋,今日我地係食團年飯,夠晒特別,原來呢度的廚師係田舍家 師傅班底,今日嘅食物果然係精彩,有水準,價錢合理,而且餐廳好有氣氛,所以想推薦俾大家。燒魚翅夠熱,夠淋軟身,甜甜地,同平時食嘅好唔同,我比較鍾意呢度嘅口感,真係做得好好食,好出色。慢煮雞肝好淋,好軟,新鮮刺身 新鮮,切得好,睇得又食得大拖羅,我最鍾意食大拖羅,咬落去即溶,而且無筋無渣,廚師嘅刀工同細心真係值得讚賞,牡丹蝦好鮮味,肉質好實,海膽,新鮮燒蛋卷好香蛋味,見到上菜已經出煙,即整夠熱,配蘿蔔醬汁加豉油,係另一個味道,簡直係絕配。白燒鰻魚欣賞佢做到無骨,夠熱,新鮮,而且無魚腥味。超讚,再配搭佢唔同嘅調味料食法,有鰻魚甜醬汁,山椒粉,海鹽,我比較鍾意食山椒粉同甜醬汁。燒淮山厚切保持咗淮山嘅口感,加上紫菜碎,好香,保持好鮮有汁的味道,好特式。燒A4 京都姬和牛日本京都綾部牧場的京都姬牛,只選雌性而未懷孕的黑毛和牛,飲用天然井水,飼料內含酵母、維他命、澱粉質和蛋白質等,脂肪比例少而肉質柔軟。食落去好滑,好淋,脂肪分配得非常好,有和牛味,入口即溶嘅感覺,亦都配上

燒魚翅

慢煮雞肝
好淋,好軟,新鮮

刺身
新鮮,切得好,睇得又食得

燒蛋卷

白燒鰻魚
有鰻魚甜醬汁,山椒粉,海鹽,我比較鍾意食山椒粉同甜醬汁。

燒淮山

燒A4 京都姬和牛
食落去好滑,好淋,脂肪分配得非常好,有和牛味,入口即溶嘅感覺,亦都配上一啲調味料,可以試吓唔同嘅味道配搭,十分之難忘。

燒豚肉生菜卷
福岡特產,外面豚肉包住生菜,豚肉外面煎得少少脆,好似煙肉嘅感覺,但亦保持肉汁嘅鮮味,我第一次食呢一個燒豚肉生菜卷,真係好特別,而且我都覺得好好味味道。

燒玻璃豬
厚切有口感,有肉汁,有豬腩味,肥瘦分配得剛剛好。

燒紫蘇葉豚肉卷。
好香的紫蘇葉味道,我都好鍾意呢個味道,而且豚肉燒得剛剛好,唔會太乾身,保持肉汁嘅鮮味同埋口感,實在太好味,令人回味無窮,層次感非常豐富。

燒牛舌
厚切,厚切牛舌非常之好味道,非常有效感。

燒豆腐
有兩種味道,分別蒜汁鹹味,同燒汁甜甜地,外脆內軟,有豆腐嘅味道,好特別,又有營養,我都好鍾意。

仲有燒番薯,燒雞冠,燒雞臀肉等等,應有盡有,多選擇。
雞pat pat,朋友食,我唔食,但佢食得好開心enjoy.

燒蘆筍
保持住蘆筍嘅多汁,唔會燒得太乾身,我好欣賞佢嘅燒烤方法,恰到好處。

特別的七味粉,少辣,有紫蘇葉味,特別之處係同平時嘅七味粉非常之唔同,而且佢係由日本一個家庭,自家製,外邊是沒有得賣的,味道非常之特別同有意思,有誠意。

High ball 酒
冰係精髓,用特別嘅冰肌製造成大冰塊,有好香的威士忌香味,再加泰國大象梳打,呢杯一定要飲要試,好味道,好香的感覺。

最後我叫咗兩個甜品,一個係士多啤梨大福,一個係蕨餅,我最鍾意食嘅就係蕨餅即叫即整,非常之柔軟,好似拉絲咁樣,再加上佢嘅黑糖,超級好味道,呢個甜品係必食之選

整體上,我非常之滿意,所以要推介俾大家,而且真係好有氣氛。仲識到坐我身邊嘅食客,大家分享喺度食嘢嘅經驗,真開心。

服務:非常之好,細心,又有禮貌,而且仲好照顧顧客。

交通:非常之方便,附近有地鐵站,亦都容易截的士仲有巴士同叮叮添

環境:環境非常之衛生乾淨,充滿着日本居酒屋嘅裝修色彩,仲有獨立嘅房間,亦都有室內同室外嘅選擇,感覺餐廳非常之有心有誠意。

灘五鄉(日式居酒屋)
灣仔船街18號