2017-11-09
同媽媽去紅館concert前,當然要醫飽個肚啦!近近地就喺黃埔搵食。得兩位女士都唔會食得多;串燒容易控制份量又可以試多幾款!難得6點未夠就到黃埔,可以試試一啲容易full嘅舖仔。竹家係巷仔入面,門口燈又未開,有啲難搵。6點半開門,好彩無訂滿,仲有位!坐定定,周圍望,成間舖得20個位左右,媽媽話肥少少都唔可以係到做侍應!我把握時間,係媽媽到之前叫定野食!佢黎到就食得,時間啱啱好!*串燒類*我地全部都係叫鹽燒,佢地有啲有醬汁、麵豉、等等 雞腎-一粒粒,彈牙,好肥美。唔似出面好多都係用腎片。燒得好。牛舌-燒得好香,好味!豚肉-較肥,燒過嘅肥肉特別好食。大蔥-媽媽大愛!雞心-食材唔錯,good!*其他*厚燒玉子-全晚最愛!每層都好薄,中間仲係震騰騰,又唔太甜!超好味!蕃茄乳酪燒-芝士好滑,一定要同蕃茄一齊食,唔係就太咸啦。芋頭煮-應該係用日本芋頭,芋頭味唔濃,好黏口。牛舌刺身-唔好諗住係血淋淋嗰啲XD 夾埋啲蔥再加山葵醬油,正!側邊碟秋葵係前菜,都幾好食。*總結*好好味,一定會再黎,下次要飲埋酒!
*串燒類*
我地全部都係叫鹽燒,佢地有啲有醬汁、麵豉、等等
牛舌-燒得好香,好味!
豚肉-較肥,燒過嘅肥肉特別好食。
大蔥-媽媽大愛!
雞心-食材唔錯,good!
*其他*
蕃茄乳酪燒-芝士好滑,一定要同蕃茄一齊食,唔係就太咸啦。
芋頭煮-應該係用日本芋頭,芋頭味唔濃,好黏口。
側邊碟秋葵係前菜,都幾好食。
*總結*
好好味,一定會再黎,下次要飲埋酒!