2024-09-05
想打個靚冷,都可以去樓上商廈嘅茶樓尖沙咀有一間高空潮州茶樓,環境雅致,居高臨下打冷,感覺同街邊打好唔一樣首先就開壺靚茶,壽眉感覺好啱夜晚飲,寧神又舒胃小食有醃菜同烤麩,仲有啲肉,酸酸甜甜,仲幾惹味,都好開胃同場仲會喺餐前餐後奉上功夫茶,極之有澀香,係食潮州菜先會飲到普寧豆腐第一次聽,係潮州特有嘅豆腐,味道簡單,但就好有豆香,炸起嚟好脆好有空氣感,點蔥醬食更係畫龍點睛,配炸冷菜食都好夾胡椒豬肚湯有一盅盅咁嗌,一人一盅唔使爭,呢盅湯雖然有胡椒香,但唔會刺激,非常溫和豬肚煲得又綿又彈,肉香縈迴湯中潮州嘅馬友通常都成條起,就咁食會幾嚡,但呢碟凍馬友,似係潮歐fusion,肉質奇嫩無比,上面嘅醬汁更係神來之筆打冷一定要食滷水鵝,呢間係用獅頭鵝,都唔常見㗎鵝肉果然比一般嘅更嫩更順,非常吸汁,就連豆腐都勁滑溜呢碟糖醋麵,話金黃又真係煎到金黃色勁靚仔,米粉煎成嘅薄餅點糖點醋食都係一級棒,我唔是潮州人,但都愛上呢味菜
首先就開壺靚茶,壽眉感覺好啱夜晚飲,寧神又舒胃
餐前小食
小食有醃菜同烤麩,仲有啲肉,酸酸甜甜,仲幾惹味,都好開胃
普寧炸豆腐
胡椒豬肚湯
豬肚煲得又綿又彈,肉香縈迴湯中
特式凍馬友件
滷水鵝拼盤
打冷一定要食滷水鵝,呢間係用獅頭鵝,都唔常見㗎
鵝肉果然比一般嘅更嫩更順,非常吸汁,就連豆腐都勁滑溜
黃金糖醋麵
呢碟糖醋麵,話金黃又真係煎到金黃色勁靚仔,米粉煎成嘅薄餅
點糖點醋食都係一級棒,我唔是潮州人,但都愛上呢味菜