2011-04-30 274 views
龍門居呢頭出名小食宵夜選擇多,除左煎釀寶寶、車仔麵、夾餅雞蛋仔、師奶方便小菜、即炒粉麵飯、粉仔碗仔魚翅、炸雞印尼串燒乜都有。咁多年黎好多唔同既小食店出現過,但唔係間間都做得住腳,主要原因就係好多都缺乏新意冇賣點,又或者客路少。呢間老朱o係呢度都差唔多有十年,算係老店之一。老朱以前淨係賣早餐,主要賣豬腸粉、炒米炒麵,同皮蛋瘦肉粥;呢兩年可能經濟差左,或者毛利少左,依家做埋午市夜市宵夜市,夜晚就主打賣生滾粥,見幾個老細由朝做到晚真係都幾佩服。見佢地通宵咁整幾百粒燒賣肉牛第二朝賣,都真係唔敢再同人講自己返工辛苦。呢間舖頭無裝修可言,舖頭大部份空間都係廚房,食物就o係門口賣。門外望入去,話好衛生就講唔上,但考慮到間舖做左咁多年,都好正常,最梗要就係食左咁多年都未試過有肚痛,所以都冇問題!舖頭冇堂食,只有外賣,o的客多數都係買完趕住搭車返工,所以唔覺有咩問題。不過舖仔雖小,但服務真係無得彈!買腸粉買炒麵,佢實會問駛唔駛加甜醬辣醬芝麻等等,要多要少,個個客人都問足呢幾句。有時間o的熟客o黎買,佢仲會記得佢地o的喜好。要知道你只係買梗 5蚊 7蚊野食,所以佢地呢種服務態道真係無得彈!腸粉最梗要係腸粉

腸粉最梗要係腸粉夠熱夠軟,醬料好味,佢完全乎合到(但晚市可能去貨慢,有時會蒸耐o左硬身o左少少);而炒米粉炒麵方便,佢既正常份量係會爆滿一個飯盒,攪到我每次都要同提佢幫我「扣底」,而佐料都好豐富,有好紅蘿蔔絲、椰菜、炒蛋,仲有大大粒既午餐肉!咁都不特止,佢仲要比個飯盒你裝住方便食,都$7 ,抵到宇宙大爆炸!
谷爆飯盒炒米粉
另一特式小食係佢既自家製燒賣同牛肉球,燒賣$5 三粒,用料口感味道都好過平時街買o果o的,牛肉球就大到好似個乒乓球咁大,一串兩粒都係$5,基本上四粒就夠飽。
自家製燒賣 , 乒乓牛肉球
自從上開市區o的茶廳餐o的早餐脹價超過廿蚊心理關口位之後,早餐我就多數幫襯佢。正當出面舖頭都仲大幅加價,佢仲維持梗幾蚊幾蚊既價錢,就有咁好既服務態度,真係無得彈,難得難得!係現今大財團既攏斷底下,呢類小店真係藉得大家多多支持。咁多年o黎o係 Openrice 都冇建樹既我都覺得係時候做番o的野,寫番篇食評去表揚一下呢間老朱先得!
2011-04-30
TakeAway