2024-08-17
位於屯門虹橋既一間細細小店,以精緻嘅點心而聞名。雖然位置唔算顯眼,不過一踏入店內,你會發現呢度充斥住濃厚嘅傳統氣息,每一款點心都係即叫即製,值得支持下架~.Remark: $6/位茶芥.凝香蝦餃皇 $32第一啖就可以感受到薄透嘅餃皮,包裹住飽滿鮮甜嘅蝦肉,蝦肉嘅彈牙口感加上鮮美嘅味道,仲有餃子外層嘅澄粉皮都好有嚼勁,又吾會搶走蝦肉嘅風頭.鮑魚燒賣皇 $38賣相精美之餘,更重要嘅係口感同味道都好出眾。燒賣內嘅豬肉鮮嫩多汁,而頂上嘅鮑魚更加增添咗呢道點心嘅高貴滋味.鮮蝦菜苗餃 $32同蝦餃唔同嘅係,呢款點心加入咗鮮嫩嘅菜苗,蝦肉嘅鮮味同菜苗嘅清新喺口中交織出一種平衡嘅美味。餃子皮薄而煙韌,整體口感輕盈而不失豐富感.鳳爪排骨飯 $30無疑係一道充滿家常味嘅美食。鳳爪同排骨經過長時間燉煮,肉質酥軟,醬汁入味但唔過鹹,搭配下層吸滿醬汁嘅米飯,好正.北菇滑雞飯 $30滑嫩嘅雞肉同香濃嘅北菇配合得岩岩好,米飯吸收咗北菇嘅濃郁香氣,喺味道同口感上都令我幾滿意.蒜蓉蝦春卷 $30春卷外皮炸得酥脆,內裡嘅蝦肉滑嫩,仲有一D蒜蓉嘅香氣滲透其中,啖啖都係酥脆同滑嫩嘅雙重享受.椰香炸饅頭 $22外層嘅饅頭炸得金
Remark: $6/位茶芥
凝香蝦餃皇 $32
鮑魚燒賣皇 $38
鮮蝦菜苗餃 $32
鳳爪排骨飯 $30
北菇滑雞飯 $30
蒜蓉蝦春卷 $30
椰香炸饅頭 $22
外層嘅饅頭炸得金黃酥脆,咬落去係滿滿嘅椰香同軟糯嘅內餡
椰皇桃膠雙皮奶 $56
呢道凍甜品令整頓餐點畫上咗完美嘅句號。椰香濃郁嘅雙皮奶口感滑順,帶有一絲椰子嘅清香,而桃膠則增添咗甜品嘅層次感,入口即化,係一款非常岩夏日品嚐嘅甜品
無糖可樂 $12 / 枝裝豆漿 $14