同師傅一齊飲茶,聽講呢度服務都幾好,睇落又乾淨,坐得舒服,入去飲下茶,叫左都幾多野食。啲食物新鮮熱辣辣,叫左壺鐵觀音,愈飲愈香,唔似茶樓果啲擺好耐既茶淡而無味。叫左點心拼盤,好靚,幾得意,另外又叫小籠包、鳳爪排骨飯、蝦春卷……。食到我地都好飽,再慢慢飲杯茶(沖左咁耐都好香又夠茶味)。埋單兩人二百幾,都算合理,重點食物質素幾好👍茶又香👍(希望保持水準)去飲茶都係想食熱辣辣點心同香濃既茶,宜家啲酒樓質素都麻麻,呢間好有驚喜,值得推薦。(不過場內得一位姐姐,可能唔係繁忙時間)
同師傅一齊飲茶,聽講呢度服務都幾好,
睇落又乾淨,坐得舒服,入去飲下茶,
叫左都幾多野食。
叫左點心拼盤,好靚,幾得意,
另外又叫小籠包、鳳爪排骨飯、蝦春卷……。
食到我地都好飽,再慢慢飲杯茶(沖左咁耐都好香又夠茶味)。
去飲茶都係想食熱辣辣點心同香濃既茶,宜家啲酒樓質素都麻麻,
呢間好有驚喜,值得推薦。
(不過場內得一位姐姐,可能唔係繁忙時間)
點心拼盤
點心拼盤
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 原隻鮮蝦腸
2025-01-05 333 views
見諒因為冬天夜晚好凍,之後一入去坐低點左個湯之後停唔到,全部食到最後一件先醒起影相,講下佢啲燉湯先,其實我夜晚如果想食得健康啲,尤其係宵夜,我一定係去呢間,因為主題比較健康,又係飲茶,通頂都冇咁大壓力,佢啲茶都好有回甘味,至於佢嘅燉湯算足料,入味但飲唔到味精味,每盅湯都佔左一半係材料,感覺幾好,佢個流沙包都好出色,流出黎嘅奶黃食落係做到有沙粒嘅口感,但我最中意食係佢個紅棗糕,好煙靭同埋又唔會太死甜,蒸得好好食,推得推介。
2024-12-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 原隻鮮蝦腸
  • 鮑魚燒賣皇
2025-01-01 336 views
樓面多過廚房 因為全部嘢都係預制 無意見但好明顯見到佢麻醬甜醬重用點解我會知?因為我叫左腸粉但無食醬我食到8899 佢黎收番個醬去番本身出菜個位茶位六蚊 但淡到爆 講真我都飲得淡 佢個茶同紅棗糕係無味嫁
樓面多過廚房 因為全部嘢都係預制 無意見
但好明顯見到佢麻醬甜醬重用
點解我會知?因為我叫左腸粉但無食醬
我食到8899 佢黎收番個醬去番本身出菜個位
茶位六蚊 但淡到爆 講真我都飲得淡 佢個茶同紅棗糕係無味嫁

2024-11-01 812 views
今次我哋嚟到一間位於屯門,廿四小時都有得飲茶、食點心嘅舖頭😝!舖頭裝修新淨,坐得舒服,啱晒早、五、晚、宵夜都得🔥。茶芥每位$12。.🐔北菇滑雞飯($30)雞肉夠嫩滑,而且味道香,配埋冬菇,香味滲入飯粒裏面,加埋豉油就最好食。.🥟點心拼盤($52)我哋揀咗細嘅size,蝦餃、燒賣、菜苗餃各兩件。點心嘅質素都幾好,餡嘅份量好多又好食,而且菜苗餃味道超濃郁。.🥘咖哩魷魚($38)咖喱味香口,配埋魷魚新鮮爽脆,夠晒開胃。.🐄醬皇金錢肚($38)醬香味濃郁,啱晒夾埋金錢肚。金錢肚有咬口,又唔會過韌,而且仲好入味添。.🐔豉汁蒸鳳爪($28)整得夠軟腍,豉汁味好夾鳳爪,啜到停唔到!.💥榴槤千絲酥($22)超級推薦,好高質!榴槤醬香濃。炸餅亦都整得好酥脆,新鮮炸出嚟脆卜卜。.🍯蜜糖蜂巢糕($26)口感好特別!咬落去又綿又有口感,配埋清甜嘅味道好正。.🌱菜心($22)算係幾抵食,呢個價錢有一大碟菜,幾個人share都足夠。
🐔北菇滑雞飯($30)

🥟點心拼盤($52)

🥘咖哩魷魚($38)
咖喱味香口,配埋魷魚新鮮爽脆,夠晒開胃。

🐄醬皇金錢肚($38)

🐔豉汁蒸鳳爪($28)
整得夠軟腍,豉汁味好夾鳳爪,啜到停唔到!

💥榴槤千絲酥($22)

🍯蜜糖蜂巢糕($26)
口感好特別!咬落去又綿又有口感,配埋清甜嘅味道好正。

🌱菜心($22)
算係幾抵食,呢個價錢有一大碟菜,幾個人share都足夠。
2024-10-01
Dinner
2024-10-25 790 views
放假走到屯門紅橋的「凝香居」吃點心嘆茶,木系古典裝潢盡顯懷舊茶居氣派;提供包點、煎飯、蒸炸/蒸點心、小食、燉湯及甜品,定價合理-🔹涼拌青瓜 $24新鮮爽脆,配搭陳醋及芫茜,開胃之選-🔹點心拼盤 (細) $52蝦餃、燒賣及菜苗餃各 2 件蝦餃晶瑩剔透,餃皮厚薄及濕潤度適中,口感 Q 彈;蝦肉鮮甜爽口燒賣皮完整細薄;蝦肉、瘦肉及肥肉比例平衡而鮮味,加上爽脆蟹籽增加口感菜苗餃飽滿可愛,餃皮同樣輕韌;菜苗細嫩而蝦肉爽甜-🔹蜜汁叉燒腸 $28腸粉柔嫩有彈性,叉燒餡料豐富,肉嫩緊緻,吃起來是啖啖蜜汁香-🔹梅菜蒸鯇魚 $56配白飯;選用鯇魚腩部位,魚肉雪白緊緻,毫無腥味,配搭鹹甜爽口梅菜及蒸魚豉油,下飯一流-🔹胡椒鹹菜豬肚 $48豬肚軟滑無腥味,配搭輕鹹的鹹菜及大量胡椒,足夠暖胃-🔹椰盅燕窩雙皮奶 (熱) $56雙皮奶細滑得入口即化,每一口皆散發著濃郁清甜的椰皇香,滋潤滿足
🔹涼拌青瓜 $24
新鮮爽脆,配搭陳醋及芫茜,開胃之選
🔹點心拼盤 (細) $52
蝦餃、燒賣及菜苗餃各 2 件
菜苗餃飽滿可愛,餃皮同樣輕韌;菜苗細嫩而蝦肉爽甜
🔹蜜汁叉燒腸 $28
腸粉柔嫩有彈性,叉燒餡料豐富,肉嫩緊緻,吃起來是啖啖蜜汁香
🔹梅菜蒸鯇魚 $56
🔹胡椒鹹菜豬肚 $48
豬肚軟滑無腥味,配搭輕鹹的鹹菜及大量胡椒,足夠暖胃
🔹椰盅燕窩雙皮奶 (熱) $56
2024-10-25
Dinner
2024-10-18 589 views
好耐冇飲茶啦!呢間主要做街坊生意 因即叫即做 等候時間會長d 架!點心拼盤 (大) $82這個拼盤非常豐富,包含了蝦餃、燒賣、菜苗餃和峰巢糕,各2件,還有流沙包和叉燒包各1件。好岩打卡!最鐘意特別是流沙包的餡料,濃郁而不膩~椰香炸饅頭 $22炸饅頭外酥內軟,椰香味十足,搭配煉奶是絕配薑蔥牛柏葉 $32牛柏葉有豆卜同埋薑蔥一齊食 不錯芥蘭 $22有蠔油可以點一齊食~香荽牛肉腸 $28牛肉腸好實在 香荽更加提味,好飽肚!椰盅燕窩雙皮奶(凍/熱) $56作為甜品控 推薦這道燕窩雙皮奶無疑是壓軸之作。好滑好大份好好食😋

點心拼盤 (大) $82

椰香炸饅頭 $22
炸饅頭外酥內軟,椰香味十足,搭配煉奶是絕配

薑蔥牛柏葉 $32
牛柏葉有豆卜同埋薑蔥一齊食 不錯

芥蘭 $22
有蠔油可以點一齊食~

香荽牛肉腸 $28
牛肉腸好實在 香荽更加提味,好飽肚!

椰盅燕窩雙皮奶(凍/熱) $56
🥟精選點心 $2x - $3x今次推薦一間廿四小時營業嘅點心店俾大家🤪店舖售賣多款點心、盅飯、燉湯,甚至連甜品都有🥳真係任何時候都實有一款啱你食😚小編特別推薦鮮蝦菜苗餃、鮮蝦餃、同埋排骨鳳爪飯😆每一樣都非常足料,鮮蝦好大隻好彈牙,而且價位都好親民😋另外甜品叫咗燕窩雙皮奶,味道比想像中好食同埋足料,宵夜食返個都真係好滿足😭.💰人均消費: ~$150.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🥟精選點心 $2x - $3x
💰人均消費: ~$150
🍽味道: 4/5
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
【屯門紅橋超驚喜點心店☕️凝香居】-係屯門收工同同事係紅橋食晚餐😂經過呢間點心店,諗住飲返個夜茶再吹下水😙點知嘢食超驚喜,要同大家分享吓!-點心店好似係新開嘅✨幾乾淨企理,有幅水墨畫,裝修古色古香,幾靚仔😙食物選擇都幾豐富,基本上茶樓有嘅佢都有,仲有點心拼盤啱晒兩個人但又想食唔同口味嘅朋友👩🏻‍🤝‍👨🏼-😋蜜糖蜂巢糕🍯$26最得我心嘅莫過於呢個蜜糖蜂巢糕😚識落有啲似紅棗糕,甜度適中,口感煙靭鬆軟!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋燒賣拼盤$63拼盤有鮮蝦、鮑魚、鵪鶉蛋燒賣各兩件😙用細細嘅蒸籠裝住好的骰😜小編最鍾意食鵪鶉蛋燒賣😍口感豐富啲~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋原隻椰青花膠燉雞湯🐣$78呢個燉雞湯大推‼️ 味道超!鮮!甜!原隻椰青攞去燉😍再加埋花膠、雞同埋甘筍🥹咕嚕咕嚕就飲曬!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋蔥花炸兩腸$28腸粉軟滑夾住香脆嘅油炸鬼🥰點埋甜醬花生醬真係好鬼正😚好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋黑金流沙包$32 黑金配搭好型格🖤包夠軟熟😍中間鹹蛋黃流沙香味十足🙂‍↕️記得趁熱食!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋椰盅燕窩雙皮奶🥥$56面頭鋪滿燕窩勁足料😝雙皮奶口感幼滑奶香十足~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-整體而言,味道唔
【屯門紅橋超驚喜點心店☕️凝香居】

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋黑金流沙包$32

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

😋椰盅燕窩雙皮奶🥥$56
面頭鋪滿燕窩勁足料😝雙皮奶口感幼滑奶香十足~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

整體而言,味道唔錯feel到點心係新鮮熱辣嘅😝而且好足料😚有機會想試埋佢其他嘅點心拼盤😋

📍凝香居 (屯門)
屯門井財街15號金銘大廈地下1-2號舖
💸人均消費:$150茶芥(茶芥$6位)
2024-10-09
$150 (Dinner)
2024-10-09 536 views
這晚和住屯門的朋友在屯門搵食,虹橋選擇多,我們走一圈後選擇吃這間點心店,店舖裝修很新,茶位每人$6也可以不飲茶,我們怕睡不著就飲水,而且它無加一收費,感覺幾實惠。點心拼盤(大)$82包括蝦餃、燒賣、菜苗餃、蜂巢糕各2件,流沙包、叉燒包各1件,用小蒸籠裝著,感覺很別緻,二人分享這個拼盤剛好,可以試到不同款式,最驚喜是流沙包,超強流沙效果,奶黃味道濃郁,包也軟熟;叉燒包餡料豐富,吃到傳統滋味;即使放久了,燒賣、蝦餃皮也不會變得硬,蝦餃和菜苗都吃出用料新鮮。榴連千絲酥$22外表像炸蘿蔔絲酥,咬下去外層酥脆,內裡有較甜的榴連味餡料。藥膳雞腳$48這個好足料,雞腳件數十分多,煮到軟腍適中,而且還附有好多藥膳湯,這個湯可以飲的,還感覺有點骨膠原的膠質,帶著淡淡藥膳香味。蟲草花乾貝土雞燉飽魚湯$68平時缺乏湯水,當然要來喝喝湯,這裡的燉湯以雞湯為主,好滋補,湯底香甜,連各樣材料都一拼吃了,份量都幾多抵飲。籠仔金銀蒜海蝦飯$85打開荷葉立即聞到香噴噴的飯,蝦隻已開邊加左金銀蒜去蒸,蒜味香濃,蝦的鮮度也不錯,飯都好有心思,見到有蛋和少少肉碎撈在一起,令每口飯味道更豐富,不太愛吃飯的我也一口接一口的吃。喜

點心拼盤(大)$82

榴連千絲酥$22
外表像炸蘿蔔絲酥,咬下去外層酥脆,內裡有較甜的榴連味餡料。

藥膳雞腳$48

蟲草花乾貝土雞燉飽魚湯$68

籠仔金銀蒜海蝦飯$85

喜歡吃點心的我,好開心在虹橋發現到一間高質出品,點心都感覺新鮮,即叫即蒸,調味不會過鹹,水準高,下次可以帶家人朋友再來吃。
𖤐ˊ˗在有料案料所旁有間點心店,裝潢頗中國風,面積不大,整齊而舒適,想不到晚市也多人飲茶。。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓜𝓮𝓷𝓾 ˎˊ-──────𖥸 。゚・✎ ̼點心拼盤 $52有齊燒賣、蝦餃和菜苗餃,個人覺得菜苗餃最好吃,餡料多皮軟韌,其他正常發揮。✎ ̼蜜汁叉燒包 $26三隻白胖胖的包子,餡料不多,包夠鬆軟。✎ ̼咖哩魷魚 $38這個咖哩醬較濃郁,魷魚煮得入味,入口軟而有嚼口,但不會過韌。✎ ̼原隻鮮蝦腸 $30滑溜溜的口感,不錯。✎ ̼梅子蒸排骨(配白飯) $56份量足,蒸得剛好熟,鹹香而送飯一流。✎ ̼ 灼芥蘭 $22份量足,伴豪油醬。✎ ̼香芋千絲酥 $22外脆內綿的口感,帶出淡淡的芋香。✎ ̼椰皇桃膠雙皮奶(熱) $54小小的椰皇上是軟彈的桃膠,內裏是滑溜溜,滿奶香的燉雙皮奶。
𖤐ˊ˗在有料案料所旁有間點心店,
裝潢頗中國風,
面積不大,
整齊而舒適,想不到晚市也多人飲茶。
✎ ̼點心拼盤 $52
有齊燒賣、蝦餃和菜苗餃,
個人覺得菜苗餃最好吃,餡料多皮軟韌,
其他正常發揮。
✎ ̼蜜汁叉燒包 $26
三隻白胖胖的包子,餡料不多,包夠鬆軟。
✎ ̼咖哩魷魚 $38
這個咖哩醬較濃郁,魷魚煮得入味,
入口軟而有嚼口,但不會過韌。
✎ ̼原隻鮮蝦腸 $30
滑溜溜的口感,不錯。
✎ ̼梅子蒸排骨(配白飯) $56
份量足,蒸得剛好熟,
鹹香而送飯一流。
✎ ̼ 灼芥蘭 $22
份量足,伴豪油醬。
✎ ̼香芋千絲酥 $22
外脆內綿的口感,帶出淡淡的芋香。
✎ ̼椰皇桃膠雙皮奶(熱) $54
小小的椰皇上是軟彈的桃膠,
內裏是滑溜溜,滿奶香的燉雙皮奶。
2024-10-02
$100 (Dinner)
2024-10-04 446 views
Lunch 時間去食,位子5多,有陣陣廁所渠味都算,想轉位又比女侍應呼喝🤬🤬🤬員工態度又極差,不知所謂,坐係客人同枱休息玩電話😅😅食物質素裝修後以為好d,點知都係無變過,棉花雞 棉花又硬,雞又鹹蝦餃就正正常常燒賣都okok見到隔離枱有一鍋鍋食物好似幾香噴噴問侍應員只係一鍋鍋咩食物黎?一點鐘前去到話賣晒,態度不知所謂,其實比人睇張紙幾咁難?個女侍應仲兇惡過客人改善下員工態度會比較好,同改善食物質素

員工態度又極差,不知所謂,坐係客人同枱休息玩電話😅😅
食物質素裝修後以為好d,點知都係無變過,
棉花雞 棉花又硬,雞又鹹
蝦餃就正正常常
燒賣都okok
見到隔離枱有一鍋鍋食物好似幾香噴噴
侍應員只係一鍋鍋咩食物黎?
改善下員工態度會比較好,同改善食物質素
2024-10-04
Lunch
2024-09-13 515 views
屯門虹橋最多好嘢食🤩今次就過嚟嘆一盅兩件🫖🥢呢間凝香居鋪面唔算大 不過都坐得幾舒服菜苗餃呢個係我飲茶必點之選 原隻鮮蝦夠爽口🤩菜苗脆炸鮮奶 $26呢個係我第一次食炸鮮奶😂食落口好香脆仲有淡淡的鮮奶味🥰黑金流沙包 $32一搣開即刻流沙流出嚟🥰🥚勁香蛋黃味 必點!🥢山竹牛肉球 $28大大粒山竹牛肉食落佢唔會好粉 喼汁必落🤩重點係佢哋即叫即蒸夠晒熱辣辣🥰桂圓蜜瓜花膠燉雞湯 $58最鍾意就係飲湯🥰 呢個燉湯好足料 真材實料,夠火候
屯門虹橋最多好嘢食🤩今次就過嚟嘆一盅兩件🫖🥢
山竹牛肉球 $28
大大粒山竹牛肉食落佢唔會好粉
喼汁必落🤩重點係佢哋即叫即蒸夠晒熱辣辣🥰
桂圓蜜瓜花膠燉雞湯 $58
最鍾意就係飲湯🥰 呢個燉湯好足料 真材實料,夠火候
2024-09-06 522 views
點心拼盤 細 $52人少去飲茶嘅缺點就係一個人隨時要食兩舊,變相就食少左好多款!呢個點心拼盤就比較簡單,最適合兩個人去一人一舊!蝦餃同埋菜餃個皮都好薄但係都有煙韌口感外表晶瑩剔透,由出邊睇就已經見到好多餡!!咖喱魷魚 $38佢嘅咖喱魷魚唔算辣,老人家都食到主要係食個咖喱香味,魷魚口感幾爽,不過最鍾意食辣嘅小編黎講就唔夠喉!蔥花炸兩腸 $28對小編嚟講食炸兩就係一間酒樓好唔好食嘅評分準則,因為好多地方嘅炸兩都容易會淋左,唔係每個地方都會有新鮮整起嘅炸兩!呢間餐廳完全滿足到我嘅要求!腸粉皮夠薄炸兩又好脆!簡直係100分,超級推薦嚟到都一定要試豐料糯米雞 $30淨係睇外型都知糯米雞非常大隻,入邊有肥豬肉、豬肉碎、臘腸、雞翼!糯米雞應該要有嘅嘢,基本上佢都有晒仲要幾好食!性價比幾高香煎蘿白糕 $26香煎蘿蔔糕係小編成餐入邊最鍾意食嘅!食到一絲絲嘅蘿蔔,夾起黎唔會散!完全將最簡單嘅事,做得最好!真係唔係度度都有花雕雞尖 $32花雕味到都幾適中 唔會太濃都唔會太淡,而且份量都幾多,雞翼尖嘅皮都幾爽脆胡椒鹹菜豬肚 $48超多鹹菜,胡椒味都啱啱好,唔會太攻鼻,豬肚都爽口
點心拼盤 細 $52

咖喱魷魚 $38

蔥花炸兩腸 $28

豐料糯米雞 $30

香煎蘿白糕 $26

花雕雞尖 $32

胡椒鹹菜豬肚 $48
超多鹹菜,胡椒味都啱啱好,唔會太攻鼻,豬肚都爽口
2024-09-02 473 views
第一次食,感覺裝修都幾好,門面都唔錯,但係冷氣太凍,再睇其他食評, 我都幾贊成其他人所講,姐姐可能真係唔知道自己講嘢會一句<得>埋嚟, 其實,我只係叫姐姐可唔可以教細啲個冷氣啲風速,佢就同我講:我淨係識刪冷氣,唔識較細,但最後佢又真係可以較細風速喎!!!當然其他人都會同佢有講有笑, 但係問多一兩句就••••!食物質素我只可以用普通同埋特別來形容, 最正常係棉花雞,芥蘭好有心機切開兩半,但係實在太多渣,基本上要𡁻好耐,點心拼盤燒賣味道好特別,同一向食開嘅好唔同,唔識形容,唔同一 向食開燒賣的味道,而且不是手剁豬肉,沒有口感, 蝦餃還可以但較細粒, 可能佢因為要用個細小的蒸籠放下所以要細粒d,豆苗餃叫最正常。
當然其他人都會同佢有講有笑, 但係問多一兩句就••••!

2024-09-02
  • 鮮蝦菜苗餃
2024-09-01 435 views
春卷 🫔熱辣辣,脆卜卜,有鮮蝦鮮味,一定要點惹味喼汁!藥膳雞腳 🐔一定要order, 一上枱已聞倒陣陣藥膳香味, 雞腳有5隻,隻隻炆得夠晒腍,入晒藥膳味,我連湯都飲埋香荽牛肉腸 🐮晶凝腸粉配清香香荽,再搭滑流牛肉,一啖一享受菜苗餃 🥬一層澄麵皮包菜苗,配以蝦肉為主餡,正正正!蝦餃 🦐鮮蝦肉質結實,濃濃鮮蝦滋味⁠蜂巢糕 🍯口感質地在白糖糕和馬拉糕之間,美味甜點鮮蝦⁠燒賣皇 🦐鮮豬肉配鮮蝦,肉味十足搭鮮蝦鮮味,無得頂⁠黑金流沙包 流出啖啖蛋皇香,必吃⁠猴頭菇螺頭燉烏雞湯 🥣真材實料,夠火候,滋陰養顏,健脾補腎總結,現時大部分食市收22:00, 竟有港人最愛嘅點心通宵營業,一大班朋友啱晒,外賣啱晒,又多一個心水選擇,最重要係點心真好味,款式多,屯門友發達lu🤩🤩
春卷 🫔
熱辣辣,脆卜卜,有鮮蝦鮮味,一定要點惹味喼汁!

藥膳雞腳 🐔

香荽牛肉腸 🐮
晶凝腸粉配清香香荽,再搭滑流牛肉,一啖一享受

菜苗餃 🥬
一層澄麵皮包菜苗,配以蝦肉為主餡,正正正!

蝦餃 🦐
鮮蝦肉質結實,濃濃鮮蝦滋味

⁠蜂巢糕 🍯
口感質地在白糖糕和馬拉糕之間,美味甜點

鮮蝦⁠燒賣皇 🦐
鮮豬肉配鮮蝦,肉味十足搭鮮蝦鮮味,無得頂

⁠黑金流沙包
流出啖啖蛋皇香,必吃

⁠猴頭菇螺頭燉烏雞湯 🥣
真材實料,夠火候,滋陰養顏,健脾補腎