2024-02-21
早幾日卡卡陪卡佬整過張過期回鄉證預早喺網上預約好時間估唔到半個鐘就搞掂可以去食飯👍太耐無嚟屯門呢頭附近一於就係附近搵嘢食😋卡佬見好耐無同我食西餐所以好快鎖定目標就入咗呢間西餐廳 @thebay.cafe 餐廳內採用落地玻璃採光度十足,超舒服的假日feel😍員工好快送上餐牌及水給我和卡佬解渴聽了餐廳員工的細心推介我和卡佬再商量後便揀選以下幾款食物❤️澳洲150天穀飼黑安格斯西冷牛排$198➡️未上枱便聞到好香的煎扒香味,食慾大增呀!➡️卡佬就我點了7成熟的牛排,不錯,是我喜愛的熟度➡️每吃一口牛排,油脂少而牛味濃,啱哂我這個牛魔王❤️牛油果蕃茄醬意粉配大虎蝦$138➡️大虎蝦好大隻而且肉質爽口彈牙,好新鮮➡️想不到牛油果配蕃茄醬是這麼夾,中和了蕃茄那酸酸的味道,另整碟意粉更清新❤️牛油果雞蛋煙燻三文魚沙律配柚子醬$85➡️送上枱時,最吸睛的莫過於砌成玫瑰花的煙三文魚及那隻流心蛋了➡️咸度適中的煙燻三文魚好味美➡️流心蛋也不用多說,就知佢好滑及蛋味濃郁,卡卡去廁所時偷偷見到餐廳用的是日本蘭王蛋,難怪咁好味🤭➡️配埋柚子醬,甜中帶少少微酸,很開胃卡卡提議必定要加25蚊跟餐湯及沙律因為香濃足料的周打魚湯又滑又crea
預早喺網上預約好時間
估唔到半個鐘就搞掂可以去食飯👍
太耐無嚟屯門呢頭附近
一於就係附近搵嘢食😋
卡佬見好耐無同我食西餐
所以好快鎖定目標就入咗呢間西餐廳 @thebay.cafe
餐廳內採用落地玻璃
採光度十足,超舒服的假日feel😍
員工好快送上餐牌及水給我和卡佬解渴
聽了餐廳員工的細心推介
我和卡佬再商量後便揀選以下幾款食物
❤️澳洲150天穀飼黑安格斯西冷牛排$198
➡️未上枱便聞到好香的煎扒香味,食慾大增呀!
➡️卡佬就我點了7成熟的牛排,不錯,是我喜愛的熟度
➡️每吃一口牛排,油脂少而牛味濃,啱哂我這個牛魔王
❤️牛油果蕃茄醬意粉配大虎蝦$138
➡️大虎蝦好大隻而且肉質爽口彈牙,好新鮮
❤️牛油果雞蛋煙燻三文魚沙律配柚子醬$85
➡️咸度適中的煙燻三文魚好味美
➡️配埋柚子醬,甜中帶少少微酸,很開胃
卡卡提議必定要加25蚊跟餐湯及沙律
因為香濃足料的周打魚湯又滑又creamy
堅有魚肉㗎!湯好濃郁好好味😋
還有跟餐的沙律份量超足
而沙律菜更是新鮮甜美
配上黑醋dressing,夠哂Refresh
只需加25蚊便有齊餐湯及沙律,絕對值回票價!👍
雖然跟餐沒有附上飲品
但每點主菜時,每杯飲品均可減$20
卡卡點了杯熱Mocha $60(-20) 及
凍士多啤梨香橙梳打 $48(-20)
Mocha除了有拉花圖案好打卡之外😍
朱古力與咖啡平衡得相當好,大愛❤️
另外所點的士多啤梨香橙梳打很解喝解膩
喝得出是用上鮮菓打汁出來的心機飲品
帶少少甜的菓香梳打非常清新喔👍
絕對有下次,食物水準好
下次要再去食我最想試嘅Burger🍔🤭
原來佢最緊做緊開張期間限定優惠 takeaway drinks有買一送一 ,仲去到2月23日添!經開記得要試下呀~
📍The Bay by Cafe au Lait
地址: 香港屯門海皇路23號御海灣地下14號舖