2021-07-15
原來屬於西鐵嘅荃灣西站,而家嘅可達度比以前更強,能夠一線貫穿東南九龍同埋沙田區。近年大興土木,建設大量天橋設施,連接各個大型商場及大街小巷,無縫連接,一脈相承。門口外放有泰國銅像,莊嚴,神聖,氣派十足。店內裝修以泰國宮庭式為藍本,姹紫嫣紅,金縷玉衣。即炸蝦片$15,開胃小食,口感脆卜卜。泰式黃咖喱牛腩$98,味道不算太辣,適合港人口味,採用新鮮椰汁伴入黃咖喱,椰汁香濃,咖哩如牛奶般香滑。唯一嘅缺點係牛腩太大舊,使咖喱汁覆蓋不足,也不方便咀嚼。呢道菜亦有好多蔬菜配菜,可以唔使額外叫一碟炒青菜。泰式乾炒牛河粉(豬) $72,面頭嗰浸油淋淋嘅感覺,真係同喺泰國街頭食嘅炒河粉好類似,仲要係夜麻麻落街食嗰隻,感覺返晒出嚟。龍眼冰$28,不過不失,龍眼粒數目頗多,夏日感覺爆滿。泰式椰汁糕$10/兩件,芋頭粒的份量稱職,鍾意食芋頭朋友不容錯過。椰汁千層糕$20/四件,椰汁糕咬口軟糯,味道清甜,輕輕的班蘭香(Pandan)。夜晚食一啲都唔貴,原來午餐同下午茶都非常抵玩,午市定食都係$50起,下午茶餐$28起有交易,下次去荃灣會同朋友行完donki會過嚟嘆番杯泰式奶茶,食番件泰式小食。
門口外放有泰國銅像,莊嚴,神聖,氣派十足。
店內裝修以泰國宮庭式為藍本,姹紫嫣紅,金縷玉衣。
即炸蝦片$15,開胃小食,口感脆卜卜。
龍眼冰$28,不過不失,龍眼粒數目頗多,夏日感覺爆滿。