2024-01-29
用餐時間(11:56am lunch)正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋冬菇亭買少見少,見到呢間粉嶺屹立不倒咁多年嘅冬菇亭🍄仲營運緊,即刻仆入去。天寒地凍,飲碗南瓜豬骨湯🎃🦴真係無得頂,望落就知係老火湯,成個南瓜嘅纖維煲到一絲絲咁,啖湯清清甜甜,飲完唔會仲口渴,例湯應該要係咁。嚟冬菇亭叫炒嘢🥘是常識吧。雖然前後左右都食緊咖喱牛腩飯(下次會試)今日想食佢個炒飯。鹹魚粒切得好細,而且煎香過好出味,好似煙肉碎煎香一樣。🥓🥓佢啲雞粒似係由白切雞🐔咁切出嚟,因為好多都連住雞皮同埋好大嚿。啲雞就冇乜味冇醃過。碟炒飯有一啲不知名嘅蔬菜,挑出嚟食真啲,原來係西蘭花的莖梗🥦 ,因為出過水軟焾身,食落口一啲都唔硬。啲飯成座山咁🏔️ ,而且落料唔吝嗇,每一啖都係豐富嘅口感。茶水最後飲埋杯茶☕️,中規中矩,唔算有驚喜。
冬菇亭買少見少,見到呢間粉嶺屹立不倒咁多年嘅冬菇亭🍄仲營運緊,即刻仆入去。 天寒地凍,飲碗南瓜豬骨湯🎃🦴真係無得頂,望落就知係老火湯,成個南瓜嘅纖維煲到一絲絲咁,啖湯清清甜甜,飲完唔會仲口渴,例湯應該要係咁。 嚟冬菇亭叫炒嘢🥘是常識吧。雖然前後左右都食緊咖喱牛腩飯(下次會試)今日想食佢個炒飯。鹹魚粒切得好細,而且煎香過好出味,好似煙肉碎煎香一樣。🥓🥓 佢啲雞粒似係由白切雞🐔咁切出嚟,因為好多都連住雞皮同埋好大嚿。啲雞就冇乜味冇醃過。碟炒飯有一啲不知名嘅蔬菜,挑出嚟食真啲,原來係西蘭花的莖梗🥦 ,因為出過水軟焾身,食落口一啲都唔硬。啲飯成座山咁🏔️ ,而且落料唔吝嗇,每一啖都係豐富嘅口感。
茶水
最後飲埋杯茶☕️,中規中矩,唔算有驚喜。