2019-01-20 862 views
素食一家位於太子同旺角交界,細個行模型舖或者買書一定會經過。我本人都食過幾次,質素絕對有保證,難怪係新派素食店開到成行成市之際都仍然經常會見到有人排隊候座最近非常流行啲扮肉嘅素肉,而素食一家就標榜佢地盡量少用素肉,希望用返天然同埋自家製嘅食物同埋佢哋大部份嘅素食都係不含奶蛋,係完全純素,個人認為呢一種素食先係真正可以減少碳排放,減少殺害動物,而且天然健康,真係好值得支持!店家仲會定期安排派發素食飯盒俾啲有需要嘅人,仲會逢星期三都將一部份收入作慈善用途添真係好少素食店會做到咁善心,所以我食過幾次之後都決定要寫返一篇食評,希望可以更多人了解呢間屹立不倒嘅素食小店!餐牌選擇唔少,而且樣樣個樣都好似好好食咁!今日我哋就嗌左佢哋嘅最新推介同埋一款開胃小食,質素都係咁好先嚟個海哲手撕雞先!素海哲口感真係堅似海哲!滑得黎又爽口,加埋啲酸辣味好開胃!先來個塔香猴頭菇!塔,意思即係九層塔,所以猴頭菇同埋青椒紅椒都會沾上左九層塔嘅香氣。青椒紅椒嘅籽都冇去到,所以仍然係好辣,超惹味主角猴頭菇食落其實好似雞肉,但係就多咗一層菇菌味嘅香氣。送飯一流!黑松露黃耳鮮菌嫩豆腐正好就中和左前一道菜嘅濃味,帶點黑松露淡淡

涼拌海哲手撕雞

塔香猴頭菇
黑松露黃耳鮮菌嫩豆腐
黑松露黃耳鮮菌嫩豆腐正好就中和左前一道菜嘅濃味,帶點黑松露淡淡嘅香氣配以嫩滑嘅豆腐,又係撈飯一流

Happy  cow海鹽焦糖味
最後當然係黎個happy cow純素雪糕作為甜品啦!呢個雪糕我都食過好多次佢其他味,今次試呢個salted caramel係最好味嘅一個!焦糖感覺唔會太甜,再加埋啲粒粒海鹽,口感同味道層次都豐富!

天然桑葚醋
介紹返呢間素食餐廳有天然果醋作為飲品,仲要大大杯夠抵!今日我要左桑葚果醋,酸酸甜甜,好似真係可以即時幫助左吸收同消化,無左飽到上心口嘅感覺

2019-01-19
$150 (Lunch)
涼拌海哲手撕雞
塔香猴頭菇