2021-07-10
難得平日放假去尖沙嘴musea睇戲順便食lunch,發現原來樓上開了一間川菜餐廳 - 蜀客環境十分時尚有格調,店員更安排望海景座位,十分貼心。呢間餐廳平日午市時間11:30-15:00做緊一個優惠酸菜魚套餐,三位價錢都係$298,超級抵。所以就試下呢個優惠餐。不得不提,小食十分香口,讓人食唔停口。四川口水雞前菜方面先來一客口水雞,擺盤精緻,對於唔食辣的朋友,呢個口水雞非常棒,不辣而且充滿麻的味道,十分開胃。香辣桂花魚骹另一道菜係辣子炸魚粒,滿滿的辣椒拌炸魚粒,香味撲鼻,而且炸魚粒蘸滿辣椒的味,加上調料,夠入惹味,而且魚有鮮味,十分推薦。酸菜桂魚呢道酸菜魚份量多多,酸菜魚湯內的酸味感覺比重多一點,桂花魚多肉很新鮮而且有口感。配上酸菜,瓜及粗紅薯粉,紅薯粉吸取湯的精華,麻酸辣的感覺好爽,午餐食到呢個真係好滿足。蒜蓉白菜仔呢道蒜蓉白菜仔來的時間剛剛好,剛好可以幫住解辣和中和油份。白菜仔夠爽。擔擔麵套餐食到酸菜魚已經好飽好滿足,原來仲有擔擔拌麵,記住拌得均勻一點,底層的麵條都可以有面層的麻醬、肉粒同辣醬等。擔擔拌麵夠入味。豆腐花飯後甜品更有豆腐花附送,豆腐花十分香滑,大豆味濃醇,十分清甜。呢個
環境十分時尚有格調,店員更安排望海景座位,十分貼心。
不得不提,小食十分香口,讓人食唔停口。
四川口水雞
香辣桂花魚骹
酸菜桂魚
蒜蓉白菜仔
擔擔麵
豆腐花
呢個酸菜魚套餐真係食到好飽好滿足,性價比高,下次黎要再試其他菜式。