2023-01-12
川菜新餐牌有驚喜 經典冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉仍是必食--銅鑼灣希慎上面嘅呢一間餐廳,一向鍾意佢環境好坐,食物水準都一直穩定高質。今次黎到,發現佢餐牌轉咗唔少,多咗好多川菜,但同時亦有保留以往嘅人氣小炒同湯品等等,幾有新鮮感。🥢-🐟麻辣青江魚 ($348)辣度自選,🌶️小辣香而不嗆,魚肉滑溜,而且夠大條,兩個人食感覺非常飽足,青江魚無咩細骨,啱曬我呢哋鍾意食魚但係又驚多骨嘅人。order魚就可以自由追加配料,萵筍爽脆,午餐肉同麻辣汁極其合拍,紅薯粉彈牙非常,索汁之後令人欲罷不能。-怕辣的話,可以一試佢地嘅飲品。order咗浪漫玫瑰青檸梳打同🍋百香果檸檬梳打,兩款都好大杯,少甜之後依然夠味,清爽解辣,甜度自然,而且顏值也不錯。-🍢另外,佢地嘅餐牌亦新添咗燒物類,推薦蒜蓉滿滿嘅惹味烤茄子同鮮甜非常嘅蒜蓉燒扇貝。兩者味道調配都到位,不太鹹太重手。-朋友話出國之前好想再食一次佢哋嘅冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉,好在呢款經典名物依然係餐單內,加入咗乾冰嘅仙氣造型都不及佢酸甜有致,彈牙帶肉脂香嘅味道咁令人印象深刻,一如以往地高質😋。-最後,甜品部分,必食佢地嘅古法紅棗盞,糕點散發紅棗香氣,食落煙韌彈牙,一人一件,實在係
最後,甜品部分,必食佢地嘅古法紅棗盞,糕點散發紅棗香氣,食落煙韌彈牙,一人一件,實在係令人意猶未盡🍴。
名館 (希慎廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖