2022-05-01 166 views
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🥑🦞🦐平時食日式烏冬都係用配鰹魚上湯,一啲比較清淡嘅鮮魚湯底。不過今次就有啲唔同,反而係用相對地比較特出嘅龍蝦湯做湯底,但係味道又出奇地夾喎~想讚一讚個龍蝦湯底,龍蝦味好出之餘,同埋飲得出真係用龍蝦去熬出嚟。咁烏冬亦都好彈牙爽口,仲有加埋有獨特texture嘅牛油果同幾隻蝦,味道同配搭我都好鍾意~•想特別一提嘅係⋯佢嗰個裝龍蝦湯嘅湯壼,個樣都好特別~仲可以按我哋自己需要,落自己適合份量嘅龍蝦湯落去,咁就唔會出現浸得太多湯,影響食物味道嘅事luuu~~~😬•味噌蟹籽蟹醬蟹肉扁意粉🦀見到碟意粉嘅賣相,係幾賞心悅目嘅~見到一堆蟹籽同紫菜碎鋪喺面,係靚嘅~ 不過唔止咁樣,睇得又食得嗰下緊要~😛 蟹醬將蟹肉嘅味道推到去極致,可以話係相輔相成啦~ 因為食每一啖扁意粉,都會有好豐富嘅蟹味,加埋本身落咗少少淡忌廉嘅白汁,食落個味道好濃郁順滑,係開心嘅~•葡萄柚高山茶(COLD)🍹葡萄柚就係我哋俗稱嘅西柚,佢有自己獨特嘅酸澀味,但又會有少少回甘,再加少少蜜糖🍯,同埋白茶嘅高山茶,大家互相都夾得好,變成咗一杯好易入口又好fresh geh fruit tea~•Matcha La
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🥑🦞🦐

味噌蟹籽蟹醬蟹肉扁意粉🦀

葡萄柚高山茶(COLD)🍹

Matcha Latte (HOT)🍵
濃郁嘅抹茶,再加上順滑綿密嘅奶泡,感覺就是稱職嘅管弦樂團一樣,一切都配合得絲毫不差,冇話邊樣搶咗邊樣嘅味道⋯⋯

話說我哋兩個都估咗好耐⋯⋯
究竟杯面係一個咩樣嘅拉花,係綿羊🐑?? 係駱駝🐫??定係咩呢?! 不過見到佢有類似駱駝嘅雙峰,我估佢係「傷風」駱駝囉~🤪 我估佢冇中COVID嘅~~~🤣🤣🤣
龍蝦湯
龍蝦湯