2021-11-14
聽人介紹新蒲崗開咗間cafe,見佢影出黎既相都幾打卡able,呢日就約朋友黎試下。地址雖然寫五芳街,但其實個門口係喺彩虹道,加上門面因為係工廈餐廳相對隱蔽,都搵咗一段時間先搵到。門口細細但入到去原來幾深又幾闊落,星期六中午時段幾乎滿座,好彩啱啱有人買單,我地企咗陣店員就安排我地坐咗張餐廳中間既圓枱,以二人枱黎講都算鬆動,擺得晒啲食物。Brunch menu包餐湯同蒜蓉包,餐湯係羅宋湯但味道偏甜易入口,蒜蓉包薄薄一片唔會搞到你食唔落主菜,脆度亦算合格。我地叫咗個deluxe all day breakfast 同埋個bbq ribs share,deluxe version有雞扒亦有煙三文魚,味道都唔錯;豬肋骨啲肉好腍,醬汁濃味但可接受。野飲方面朋友叫既latte拉花幾靚,我叫既flat white原來唔會拉花,所以都無謂影喇,味道偏苦既,鮮奶既比例比起正常coffeeshop飲到既低,建議黎飲咖啡既話揀返latte啦最後亦有試到佢既甜品,tiramisu窩夫好搞笑真係tiramisu上面插件窩夫,窩夫幾脆,tiramisu口感似裝飾用嗰隻cream;反而伯爵茶戚風幾有驚喜,上面嘅奶蓋有
最後亦有試到佢既甜品,tiramisu窩夫好搞笑真係tiramisu上面插件窩夫,窩夫幾脆,tiramisu口感似裝飾用嗰隻cream;反而伯爵茶戚風幾有驚喜,上面嘅奶蓋有玫瑰花香,好天然唔係藥水味,蛋糕鬆軟亦加唔少分。