2022-03-07
工廠區嘅小店,主打台灣素食;bookmark咗一段時間,但因為開放時間太短,一直無得試;最近Work from Home,終於就到時間,可以叫一次外賣 。🉐🦆『拎得獨家優惠 —— 古早味滷肉飯套餐』$48呢個餐真係crazy,只係$48,包醃菜、飲品同甜品;大大盒飯,仲跟一支冷泡茶(可以自己重覆沖泡);滷肉飯個醬有一片豆腐(可蛋或豆腐),醬汁入面有菜圃、冬菇、豆干等粒粒 ,豐富丫⋯⋯🥟『手作冬粉梅菜餃 配 拌麵』$58由於擔心自家五味醬有芫茜蔥,所以揀個穩陣嘅麻辣醬;雖然稱為麻辣醬,但其實一啲辣味都無,所以唔食辣嘅朋友都可以食;拌麵比較乾身,有少少咬口;至於餃子入面嘅東粉就好似一啲粗粉絲咁樣質地比較淋,本來以為梅菜會好鹹,但又唔會喎,味道比較清淡⋯⋯🍗 『秘製麻辣醬口水雞』$45小食細細份有好多青瓜絲素雞質地都幾好咁單程都係唔使擔心唔辣嘅⋯⋯🍹『青梅綠茶(冰)』$28🥃『冷泡黃金蕎麥茶』$0青梅茶就比較甜啲,同埋個味唔係太似梅味,覺得麻麻;反而跟餐嗰個幾清香,雖然個包裝上話可以沖泡兩至三次,但其實我有沖多個三次都仲幾有味㗎。🛵:外賣平台《拎得Lingduck》 📍:蘭陽食堂 (荔枝角
🉐🦆『拎得獨家優惠 —— 古早味滷肉飯套餐』$48
🥟『手作冬粉梅菜餃 配 拌麵』$58
🍗 『秘製麻辣醬口水雞』$45
🍹『青梅綠茶(冰)』$28
🥃『冷泡黃金蕎麥茶』$0
🛵:外賣平台《拎得Lingduck》
📍:蘭陽食堂 (荔枝角)
荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫C2號舖
回味指數:💛💛💛💛🖤
回購指數:💛💛💛💛🖤
【小編的話】
➡️🛵一直都幫襯開app;但最近發現好多舖頭,都倒閉;終於醒起,原來有app;第一次用app,前一晚落定單,今朝就可以努力工作,唔使吹唔使趕,午餐就會自己準時送到,好方便
➡️🎏小編同屋企人都好鍾意食辣,唔知道麻辣醬或者麻辣口水雞嘅辣,到可唔可以調校㗎呢?如果可以辣啲就好啦