2022-03-07 1072 views
工廠區嘅小店,主打台灣素食;bookmark咗一段時間,但因為開放時間太短,一直無得試;最近Work from Home,終於就到時間,可以叫一次外賣 。🉐🦆『拎得獨家優惠 —— 古早味滷肉飯套餐』$48呢個餐真係crazy,只係$48,包醃菜、飲品同甜品;大大盒飯,仲跟一支冷泡茶(可以自己重覆沖泡);滷肉飯個醬有一片豆腐(可蛋或豆腐),醬汁入面有菜圃、冬菇、豆干等粒粒 ,豐富丫⋯⋯🥟『手作冬粉梅菜餃 配 拌麵』$58由於擔心自家五味醬有芫茜蔥,所以揀個穩陣嘅麻辣醬;雖然稱為麻辣醬,但其實一啲辣味都無,所以唔食辣嘅朋友都可以食;拌麵比較乾身,有少少咬口;至於餃子入面嘅東粉就好似一啲粗粉絲咁樣質地比較淋,本來以為梅菜會好鹹,但又唔會喎,味道比較清淡⋯⋯🍗 『秘製麻辣醬口水雞』$45小食細細份有好多青瓜絲素雞質地都幾好咁單程都係唔使擔心唔辣嘅⋯⋯🍹『青梅綠茶(冰)』$28🥃『冷泡黃金蕎麥茶』$0青梅茶就比較甜啲,同埋個味唔係太似梅味,覺得麻麻;反而跟餐嗰個幾清香,雖然個包裝上話可以沖泡兩至三次,但其實我有沖多個三次都仲幾有味㗎。🛵:外賣平台《拎得Lingduck》 📍:蘭陽食堂 (荔枝角

🉐🦆『拎得獨家優惠 —— 古早味滷肉飯套餐』$48

秘製麻辣醬口水雞

🍹『青梅綠茶(冰)』$28
青梅綠茶(冰)

🥃『冷泡黃金蕎麥茶』$0
冷泡黃金蕎麥茶(跟餐)

🛵:外賣平台《拎得Lingduck》
📍:蘭陽食堂 (荔枝角)

回味指數:💛💛💛💛🖤
回購指數:💛💛💛💛🖤

【小編的話】
➡️🛵一直都幫襯開app;但最近發現好多舖頭,都倒閉;終於醒起,原來有app;第一次用app,前一晚落定單,今朝就可以努力工作,唔使吹唔使趕,午餐就會自己準時送到,好方便
➡️🎏小編同屋企人都好鍾意食辣,唔知道麻辣醬或者麻辣口水雞嘅辣,到可唔可以調校㗎呢?如果可以辣啲就好啦
2022-03-07
Delivery
$100 (Lunch)
拎得獨家優惠 —— 古早味滷肉飯套餐
手作冬粉梅菜餃 配 拌麵
冷泡黃金蕎麥茶(跟餐)
2022-02-18 108 views
一間主要食素嘅餐廳,平時食得龍尾嘢多,有時候都會想食一啲簡單清新嘅食物,今次就去咗呢一間餐廳!叫外賣返去食嘅時候都望到好靚,好精緻嘅賣相!今次就叫做呢一個宜蘭家鄉西滷肉飯套餐,呢一度嘅滷肉飯好好食,非常香口!而且仲要係一片片嘅滷肉,令到口感更加豐富!

蘭陽食堂💛素嘅餐廳🌱🌱🌱宜蘭家鄉西魯肉飯套餐 配前菜+飲品+甜品 $69自家製醬汁手作冬粉梅菜餃拌麵套餐 配飲品+甜品(五味醬) $69香脆手作韭菜餃 配自家製甜酸醬 $32秘製麻辣醬口水雞 $38香煎蔥油餅 配海苔肉鬆美乃滋 $28凍自家製瑪莎拉香料奶茶 +$5冷泡桂花烏龍茶 +$0人均消費: $80.3 (3人)-宜蘭家鄉西魯肉飯套餐🍚佢啲魯肉唔係一粒粒嘅肉碎而係一細片🤣.自家製醬汁手作冬粉梅菜餃拌麵套餐🍜我覺得個餃子鹹咗啲🥺餃子入邊係有粉絲同埋一啲梅菜不過睇落去梅菜有啲似娃娃菜嘅樣🤣個五味醬有啲似平時食薯粉 伴土豆絲嘅醬汁 佢配料上面有蔥同埋芫荽🤭個青瓜絲同醃蘿蔔片好開胃🤤啲面係偏淋身同埋有啲似平時食撈撈嘅面👻.香脆手作韭菜餃 配自家製甜酸醬🥟韭菜餃脆卜卜入邊勁多韭菜 勁香🤤甜酸醬有啲辣不過接受到😚點咗感覺上冇咁油膩👻.秘製麻辣醬口水雞🐔比想像中細碗佢嘅辣一開始 可以接受到後尾就唔知點解越嚟越辣🤣不過啲雞都似雞嘅~但佢唔似一絲絲嘅感覺.香煎蔥油餅 配海苔肉鬆美乃滋🌮我覺得今次入邊最好食嘅嘢🤤佢海苔唔算多不過都聞到少少和風嘅味道😚香煎蔥油餅有啲似酥酥地嘅手抓餅厚度啱啱好 唔會俾人感
蘭陽食堂💛
素嘅餐廳🌱🌱🌱
宜蘭家鄉西魯肉飯套餐 配前菜+飲品+甜品 $69
香脆手作韭菜餃 配自家製甜酸醬 $32
秘製麻辣醬口水雞 $38
香煎蔥油餅 配海苔肉鬆美乃滋 $28
凍自家製瑪莎拉香料奶茶 +$5
冷泡桂花烏龍茶 +$0
人均消費: $80.3 (3人)

宜蘭家鄉西魯肉飯套餐🍚

秘製麻辣醬口水雞🐔
比想像中細碗
佢嘅辣一開始 可以接受到
後尾就唔知點解越嚟越辣🤣
不過啲雞都似雞嘅~
但佢唔似一絲絲嘅感覺

好有香料味嘅奶茶
感覺上 好大浸玉桂同薑黃味👻
不過上網查返
佢係來自南亞一帶
香料包括肉桂 小荳蔻 薑黃 丁香 黑胡椒 桂皮和 桂葉 肉豆蔻 丁香葉 八角茴香
不過如果唔係太接受到香料嘅

服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑
會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑

2022-01-13
2022-02-08 50 views
#台式eatcovery #荔枝角eatcovery 💡健康抵食滷肉飯相信好多人都知道荔枝角香港工業中心係買衫的天堂,個到有過百間店鋪比你慢慢行,今次想推介俾大家嘅喺香港工業中心C座地庫有一間做台灣素食嘅餐廳,主打宜蘭羅東手工素食。🍽古早味素滷肉飯 台灣滷肉飯就食得多啦,呢個古早味素滷肉飯就真係第一次食。素滷肉飯用咗植物肉,加入香菇、配料等,非常惹味,絕對唔比平時食開的滷肉飯遜色。加上古早味素滷肉飯配滷蛋,增添口感。🍽宜蘭家鄉素西魯肉飯 西魯肉飯就比較多蔬菜,好似有唔少娃娃菜,味道甜甜地,一啲都唔油膩。而本身附送醃蘿蔔好爽脆令人食得好開胃🤤ps/雖然位置有少少難搵,但咁抵食,同食到宜蘭家鄉素食,可以值得一試。而且仲可以透過deliveroo 叫外賣。#荔枝角食咩好 #荔枝角美食 #好西 #小店 #情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #相機食先 #食在香港 #食在荔枝角#chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #hkfoodporn #hkfood #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodlover
#台式eatcovery #荔枝角eatcovery

💡健康抵食滷肉飯

🍽古早味素滷肉飯

🍽宜蘭家鄉素西魯肉飯
令人食得好開胃🤤

2022-01-29 64 views
公司有個同事係素食者,見到網上平台Deliveroo有一間係香工新開嘅蘭陽食堂,就叫我一齊陪佢試新嘢。既然喺公司附近,我哋就WhatsApp佢落單,到時間我就去自取。素食嘅朋友有福了🎉原來全部食材都係由祖藉台灣宜蘭既店主媽媽親手製作,喺台灣家鄉菜嘅味道😌 🌟古早味素滷肉飯 $48台灣滷肉飯就食得多啦,呢個古早味素滷肉飯係用咗好多唔同種類既菇菌代替滷肉,非常惹味,口感絕不遜色🌟宜蘭家鄉素西魯肉飯 $48西魯肉飯就比較多蔬菜,味道甜甜地,一啲都唔油膩,蔬菜同素肉煮出嚟嘅醬汁,非常好送飯📍蘭陽食堂 (荔枝角)荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫C2號舖

🌟古早味素滷肉飯 $48

🌟宜蘭家鄉素西魯肉飯 $48

📍蘭陽食堂 (荔枝角)
2022-01-28 27 views
平時我都有出開去荔枝角做瑜伽,做完緊喺要買啲嘢食搭車返屋企啦😌平時初一十五我都有食素嘅習慣~今次想推介俾大家嘅喺香港工業中心C座地庫有一間做台灣素食嘅餐廳,主打台灣家鄉菜,宜蘭羅東手工素食,地點有啲神秘,都幾難搵,如果大家落咗地庫,即刻轉左直行,跟住再轉右佢開門喺停車場嗰邊就係啦😂或者可以直接叫foodpanda外賣都得😙今次我就叫咗手工冬粉梅菜餃拌麵,醬汁味道剛好,餃子大大隻,裏面有滿滿超豐富嘅餡料😍皮薄多餡超正!跟住配埋青瓜絲、醃蘿蔔同麵條一齊食超滿足😙古早味素滷肉飯配滷蛋,平時我都好少食滷肉飯,因為好怕好油膩嗰種感覺,出面嘅肉好多都好肥😂不過素滷肉完全冇呢種感覺~推介💛

2022-01-28 24 views
原來荔枝角有間台灣素食店舖專做外賣,餐廳主力係做宜蘭古早味家鄉菜,以素食的形式展現出嚟,位於香工C座地庫,地點都幾隱蔽,朋友用電話落單,預返15分鐘取餐,除了電話落單仲可以經外賣平台deliveroo落單,都幾方便 手作冬粉梅菜餃配自家製五味醬拌麵 $48餃子皮都係店主自家制,餃子皮薄,餡料飽滿,雖然有梅菜係入面,但入口唔會好咸,加埋百搭嘅五味醬拌麵食,少少辣夠惹味 宜蘭家鄉素西魯肉飯配前菜 $48素魯肉飯同平時食開嘅魯肉飯好唔同,好多菜,如大白菜、冬菇絲、蘿蔔絲、蛋酥等,醬汁濃郁,入口甜甜的,沒有油膩感,我幾鍾意佢個前菜醃蘿蔔,酸酸甜甜好爽脆

手作冬粉梅菜餃配自家製五味醬拌麵 $48

宜蘭家鄉素西魯肉飯配前菜 $48

2022-01-27
2022-01-27 18 views
返工返左咁耐,第一次用openrice外賣自取。今日要食素,但附近搵極都唔覺有咩素食,咁岩比我搵到呢間就試下!係有少少難搵,行到去門口就有位好有禮貌既女士問我係咪訂左openrice,然後拎完就返左公司食!一打開見到有前菜有4粒餃同麵,前菜都幾開胃,到韮菜餃先係重點,一咬落去個韮菜味香到我以為自己食緊平時打邊爐會食到果種鮮肉韮菜餃,完全無草腥味,如果唔係我實唔岩食😂😂就算唔係果日食素都會再返黎幫襯,我張飛係1號,希望我唔係佢第一單生意啦,加油!
返工返左咁耐,第一次用openrice外賣自取。
自家韮菜餃麵
自家韮菜餃麵
  • 韮菜餃
🇹🇼台式素食新選擇☘️呢間係一間素食台灣菜佢地嘅店主都好有心會好詳細咁介紹每一道菜嘅特色.宜蘭家鄉素西滷肉飯呢個唔同平時嘅魯肉飯 佢嘅味道會比較清甜 冇咁油膩同鹹因為呢款比較多蔬菜 好似有唔少娃娃菜咁呢款嘅汁冇咁油 用嚟送飯都唔會覺得膩佢哋嘅汁同餸都唔算少 除左主菜 魯肉之外 仲有主家製醃菜酸蘿蔔唔會好硬 酸酸甜甜咁醃青瓜吸晒啲特製醬汁又保持到爽口口感$48.手作冬粉梅菜餃配自家製五味醬拌麵餃子好足料 但皮又唔會好厚唔好以為梅菜餃會好鹹 因為佢係用左新鮮梅菜 所以係本身嘅鮮甜味 仲有豆乾同冬粉 所以有豐富嘅口感五味醬係台灣菜百搭嘅醬汁酸酸辣辣加埋蔥、蒜丶薑同芫茜加上麵條軟硬適中 令人一啖接一啖咁食$48.即使間舖唔係咁易搵 但都值得大家支持
🇹🇼台式素食新選擇☘️

唔好以為梅菜餃會好鹹
因為佢係用左新鮮梅菜 所以係本身嘅鮮甜味
仲有豆乾同冬粉 所以有豐富嘅口感
五味醬係台灣菜百搭嘅醬汁
酸酸辣辣加埋蔥、蒜丶薑同芫茜
加上麵條軟硬適中 令人一啖接一啖咁食
手作冬粉梅菜餃配自家製五味醬拌麵

即使間舖唔係咁易搵 但都值得大家支持
2021-12-29 42 views
喺外賣平台見到呢間蘭陽食堂,地址就喺香工都方便,咁啱今日想食素食,於是就落單外賣自取。原來佢係一間外賣店,冇堂食供應,除咗可以用外賣平台落單之外,仲可以WhatsApp直接落單。蘭陽食堂主要係製作富有台灣宜蘭羅東風味嘅菜式,有飯有麵可供選擇。台灣菜不乏滷肉飯,我就揀咗比較傳統嘅古早味滷肉飯。因為係素食,所以用上不同菇菌代替肉沫,口感絕不遜色。飯餐仲配有半隻滷水蛋。仲有自家製嘅醃酸瓜。另外仲揀咗手作韭菜餃拌麵,素餃更能帶出韭菜嘅香味,麵質亦都夠彈牙。麻辣醬屬於蘭陽食堂自家製,對於食開五小辣嘅我覺得都幾辣,不過又幾好味。仲配埋青瓜絲同醃蘿蔔,好味得嚟營養亦都夠均衡。
古早味滷肉飯
飯餐仲配有半隻滷水蛋。
仲有自家製嘅醃酸瓜。
手作韭菜餃拌麵
仲配埋青瓜絲同醃蘿蔔,好味得嚟營養亦都夠均衡。
古早味滷肉飯
手作韭菜餃拌麵
1K
2021-12-28 1159 views
#荔枝角 @lanyangtaiwan🤶趁著聖誕假期, 到朋友的公司選購聖誕禮物🎁! 朋友話荔枝角 Lunch Time 好多人出街食晏, 叫我買外賣上公司食, 正好, 唔駛同人迫! 🙍‍♀️朋友係素食者, 佢話 #香港工業中心 地庫有間素食/純素食餐廳, 由祖籍台灣宜蘭羅東、70多歲的店主媽媽傳承阿公手藝親手製作的 "宜蘭家鄉味道" 主打自家製及不殺害! 叫我買比佢食🤪💁‍♀️據講, 當年阿公喺台灣的餐廳名字就是 「蘭陽食堂」! 🥟手作冬粉梅菜餃配油醋汁伴麵 $48 ~ 平常是配自家製五味醬或麻辣醬, 但朋友唔食五辛, 店主特意改為油醋汁! 麵條爽身煙靭, 餃子餡料豐富, 粒粒飽滿, 餃子皮薄, 好味! 最欣賞醃蘿蔔, 從未食過如此好味的醃蘿蔔🍵冷泡黃金蕎麥茶 $22 ~ 店主自家調配的茶包, 可重覆沖泡兩、三次, 好抵飲! 🍮最後店家送我一個米布甸, 糯米綿綿的, 有濃濃的玉桂香味, 好適合呢個寒冷的天氣!
#荔枝角 @lanyangtaiwan

Type of Meal
Lunch
2021-12-22 48 views
之前公司peak season忙到lunch都要邊做邊食成日都用deliveroo叫蘭陽食堂貪佢又係素食仲成日有85折 健康好味又抵食今日去開香工買衫 記起佢實體店就係地庫就過去會一會佢🤤🌟宜蘭家鄉素西滷肉飯店主好細心咁解釋西滷肉飯同普通滷肉飯嘅分別西滷肉飯比較多蔬菜 所以味道會比較甜比起平日食嘅肥豬肉滷肉飯 用蔬菜同素肉煮出嚟嘅滷肉飯更好餸飯😍而且冇咁油膩 食多啲都唔怕肥嗰自家製醃菜係另一個亮點酸蘿蔔唔會有太多色素 而醃青瓜吸晒啲特製醬汁又保持到爽口口感🤤🌟手作冬粉梅菜餃配自家製五味醬拌麵餃子係我經常叫嘅 因為佢哋嘅餃子皮薄飽滿 但塊皮又唔會好易穿🥰梅菜餃嘅梅菜唔會好咸 仲有啲豆乾同冬粉 有口感之餘亦非常飽肚五味醬係台灣菜百搭嘅醬汁酸酸辣辣加埋蔥、蒜、薑同芫茜撈麵食真係令人食指大動-所有餃子、醃菜同醬料都係自家製食得出店主嘅堅持同心思👍🏻而且係素食 健康又好味 值得大家多多支持🤗
之前公司peak season忙到lunch都要邊做邊食

西滷肉飯比較多蔬菜 所以味道會比較甜
嗰自家製醃菜係另一個亮點

🌟手作冬粉梅菜餃配自家製五味醬拌麵
五味醬係台灣菜百搭嘅醬汁
酸酸辣辣加埋蔥、蒜、薑同芫茜
撈麵食真係令人食指大動
所有餃子、醃菜同醬料都係自家製
食得出店主嘅堅持同心思👍🏻
而且係素食 健康又好味 值得大家多多支持🤗
60年前嘅台灣宜蘭羅東店,今時今日由子孫係香港把情感味道延續,意義特別,富有人情味,所以我非試不可!食堂以供應外賣素食為主,我揀咗一飯一麵食:🎈古早味素滷肉飯 $48配前菜及滷蛋🎈手作素韭菜餃 $48配自家製五味醬拌麵素滷肉飯用咗植物肉,加入香菇、配料等,炒香熬煮,非常入味,配飯一流。滷蛋都好入味,蛋黃creamy😳 好好食!前菜亦不可不提,醃蘿蔔好爽脆,自家製古早味青瓜更係醃得香脆帶甜,會令人食得好開胃🤤素韭菜餃大隻又飽滿,自家製五味醬微辣,令爽滑彈牙嘅拌麵變得惹味🤩 但餐量唔多,女生食就剛好,男生食未必夠飽😂

食堂以供應外賣素食為主,我揀咗一飯一麵食:
🎈古早味素滷肉飯 $48
配前菜及滷蛋
🎈手作素韭菜餃 $48
配自家製五味醬拌麵

2021-12-12 50 views
📍荔枝角 Lai Chi Kok由祖籍台灣宜蘭嘅店主媽媽親手製作🌱 係台灣家鄉嘅味道! 非常隱世🌾 同埋店主超有禮貌😍-• 手作韭菜餃拌面🌿🥟4大隻韭菜餃被薄薄嘅皮包住, 配埋青瓜絲同埋自家製五味醬🤩 真係好惹味!!!! 台灣拌面都係超級爽口😍 不過如果再濕潤多少少會更好🤣🪄4.3/5💰48• 古早味素滷肉飯配滷豆腐🫔素滷肉係第一次食😍 原來係咁入味🤩 份量都係啱啱好! 配埋酸蘿蔔一起食都好好食❤️ 不過如果飯無咁硬會更好🙈🪄4.5/5💰48• 芝麻糕🖤🤍店主好好😍 送左芝麻糕俾我🤩 呢個芝麻糕我俾💯 真係好好食超有口感❤️ 重點芝麻味好濃!!!! 我會想繼續買黎試🤣🤣🤩🪄4.9/5-📎 地址真係好隱蔽🤣 係停車場地庫個到!!! 📎 餐廳只提供外賣自取🙆🏻‍♀️ 或者app🐼-

📍荔枝角 Lai Chi Kok

🪄4.5/5
💰48

• 芝麻糕🖤🤍
🪄4.9/5

📎 地址真係好隱蔽🤣 係停車場地庫個到!!!
📎 餐廳只提供外賣自取🙆🏻‍♀️ 或者app🐼
2021-12-02 60 views
我對荔枝角的香港工業中心好熟悉的,但朋友說我知先知其香工地庫有轉角位有一間隱世台灣外賣小店!位置在香工C座地庫的「蘭陽食堂」有位很有禮貌又親善美美老闆娘。手作韭菜餃拌麵配五味醬台灣拌麵的麵條爽口富有口感,加入青瓜絲和一些香蔥甜辣醬等,加上手作韭菜餃無得輸!惹味又開胃,馬上諗起台灣時的回憶滋味!古早味素滷肉飯第一次品嚐特別又味道層次豐富,素滷肉是素食但都好好味,加上醬汁十分惹味呀!蘭陽食堂 荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫C2號舖

手作韭菜餃拌麵配五味醬

古早味素滷肉飯