2019-06-27
火炭,對於我黎講真係去到世界盡頭咁遠,咁大個人都唔知去過幾多次……仲要去火炭搵野食真係第一次。話說友人生日,佢就喺火炭工業區返工的朋友提意去火炭呢間食海鮮蒸氣鍋,仲話野食同環境都好正!約埋火車站等,行過去大10分鐘左右,其實都okay 既~坐位唔算多,到場都有幾張枱等緊。所以黎一家要記得記得訂位。入到去環境幾好feel😄,點都估唔倒火炭工廠大廈地下無有間咁有情調的餐廳,可惜係同我一班friend 黎…..👉👈。近門口有個小舞台,聽講有時會有人表演既,不過我食飯果日就無喇。一黎係個冷盤小食:流心皮蛋+蕃茄仔,食完即刻好開胃。聽講呢度出名粥底+海鮮蒸鍋。平時食既粥底火鍋,都係香粥+水咁囉。呢度粥底相當講究,係用日本十六穀及麥米,配上粟米魚肚黑豚煲成。粥底準備好就開始蒸海鮮。大家估下呢個係乜?!好似越南旅行時買果頂帽。其實佢係蒸鍋個蓋,用黎蒸海鮮時候蓋上。蒸鍋食海鮮真係一流,打邊爐食海鮮,鮮味流失晒去湯底。蒸氣鍋可以鎖住海鮮肉汁,食落份外鮮甜,就算流出黎都係去返個粥果度~蒜心苗伴北海道扇貝扇貝超太粒,蒸6分鐘就夠喇。上面有幾粒豆豉同蒜心,應該係用等蒸既過程可以去走D腥味。蒸好之後扇貝既汁完全
一黎係個冷盤小食:流心皮蛋+蕃茄仔,食完即刻好開胃。
蒜心苗伴北海道扇貝
扇貝超太粒,蒸6分鐘就夠喇。上面有幾粒豆豉同蒜心,應該係用等蒸既過程可以去走D腥味。蒸好之後扇貝既汁完全無流失,鮮甜原汁原味,真心推介❤️。
蜆 貴妃蚌配莧菜
蒸蜆會比較容易控制時間,有時打邊爐D蜆過熟,D肉會煮到實晒。貴妃蚌爽口鮮味,仲食倒D海水味。
玫瑰花生豆腐
賣相別緻,瘋狂影完相一輪先食得。因為加左蝶荳花,所以顏色灰灰藍藍。食落淡淡的花生味,配D豉油,好好味。
最後當然要食埋吸晒海鮮精華既粥底啦! 粥底綿滑,加上十六穀及麥米食落煙韌有咬口。感覺原汁原味好健康。
呢餐覺得環境同食物都滿分!食物份量剛剛好,每樣都好精緻。店員服務周到,每次食完就會更換蒸格,準備下一道菜。每道海鮮都有蒸既時間表俾你跟住,唔洗驚唔熟會肚痛,又唔會蒸過籠!